Haagse kerken lief voor lhbt-ers

0
557

Een aantal Haagse kerken heeft openlijk bekendgemaakt in welke mate ze christenen accepteren die lesbisch, homo, bi of transgender zijn (lhbt). Ze hebben op wijdekerk.nl een enquête ingevuld van Stichting Wijdekerk, een initiatief van lhbt-christenen en betrokkenen. De stichting wil niet-heteroseksuele christenen ondersteunen bij het vinden van een kerk, en verklaart: ‘Kerken hebben niet altijd een duidelijk zichtbaar standpunt ten aanzien van LHBT-ers. Vaak moet er nog over nagedacht worden. En als er wel beleid geformuleerd is, dan is dat niet altijd vindbaar. Wij merken dat transparantie heel erg gewaardeerd wordt. Om teleurstelling en afwijzing te voorkomen is het goed om helder te zijn over het beleid van de kerk.’

Een greep uit de vragen: Kan ik mij laten dopen? Mag ik deelnemen aan het Heilig Avondmaal of mag ik ter communie gaan? Een ambt uitvoeren? Kunnen wij een zegen ontvangen over onze relatie? Alle Haagse invullers – de Nieuwe Badkapel-Zorgvlietkerk, Abdijkerk, Christus Triumfatorkerk, Remonstrantse kerk, de Oud-katholieke kerk, Lutherse kerk en Lukaskerk – accepteren LHBT-ers voor 90 tot 100 %. In sommige kerken, zoals de Lukaskerk, vormen de seksuele oriëntaties ‘geen punt van discussie’, maar ‘er kan niet worden gezegd dat we weten hoe iedereen erover denkt’. Volgens Wijdekerk blijft er dan werk aan de winkel.