Tafel van de Hoop: een succesrecept

0
358

Kerken en andere clubs hoeven het draaiboek maar te volgen, én te koken. Dan ontstaat rond een maaltijd een mooie avond, die anders is dan wanneer er ‘zomaar’ samen gegeten wordt.

Het begon vier jaar geleden als een vernieuwend experiment van Stekjong – deze poot van de Haagse protestantse kerkorganisatie Stek richt zich op kinderen, tieners, twintigers en dertigers. Stekjong bedacht de Tafel van Hoop: samen eten rond een thema. Het doel is: ‘de eettafel heroveren als een plek van betekenis, verdieping en echte ontmoeting’. Een soort Laatste Avondmaal 2.0, waar het oude ritueel van breken en delen wordt herontdekt en toegankelijk gemaakt.
De Tafel van Hoop werd een succes en mag nu de wijde wereld in. Op de website tafelvanhoop.nl staan praktische handleidingen voor kerken en andere gemeenschappen. Met behulp van kant-en-klare draaiboeken en een doe-het-zelf gids kunnen ze aan de slag. ‘Het is een waardevolle handreiking voor iedereen die op zoek is naar andere vormen van verdiepen en ontmoeten’, zegt projectleider ad interim Jonathan Bartling. De Bethelkapel, de Maranatha- en de Bergkerk hebben zich al gemeld voor het organiseren van een Tafel van Hoop.

Reisverhalen

Het concept is volgens Bartling zo uniek dat hij het met iedereen wil delen. ‘Je organiseert een maaltijd, maar het is meer dan eten alleen. In elke Tafel zit een thematische lijn. Je maakt door de avond heen een beweging, net als in een ritueel. Beleving is belangrijk, aandacht voor het voedsel en de sfeer ook. Het zijn mooie plekken voor openhartige ontmoetingen.’
In de afgelopen jaren werd de Tafel van Hoop gehouden in kerken, een buurthuis, synagoge, conferentiehotel en zelfs in de open lucht van de Scheveningse duinen. In een soort picknick met exotische gerechten was het thema toen ‘reisverhalen’. ‘De duinen werden een woestijn, met daarachter in de verte het land van melk en honing.’ De deelnemers zijn divers: scholieren en zwerfjongeren, studenten en statushouders, ‘gewone’ kerkgangers en zinzoekende twintigers.

Bonbon

Op tafelvanhoop.nl staan programma’s om de Tafel van Hoop te organiseren. Tussen elke gang in het menu zitten een verhaal, lied of opdracht. Bijvoorbeeld voor een avond over ‘verleidingen’, rond carnaval. Bezoekers wordt bij binnenkomst gevraagd om een bonbon te geven aan een ander. Later schrijven ze een liefdesbrief aan hun verleiding. ‘Juist de open ruimte om nieuwe dingen te ontdekken is van belang’, aldus de handleiding.
De rode draad van de avond is een bronverhaal, uit de Bijbel of zelfgeschreven. Na een Tafel van Hoop over de verloren zoon concludeerde Bartling: ‘De maaltijd zelf vertelt het verhaal, de zintuigen luisteren. Gaandeweg de avond gingen de vragen steeds dieper. “Wat is voor jou thuiskomen?”, ging over de tafel. ”Hier en nu, bij jullie”, was het antwoord. Thuis is dus groter dan gedacht.’

Tekst: Hans Hemmes
Foto van Stek Den Haag.
Op de foto: Tafel van de Hoop in de Scheveningse duinen.