Vredesweek: inspiratie van Lev Tolstoj

De week van 21 t/m 29 september heeft stichting Pax omgedoopt tot ‘Vredesweek’. Van oudsher houden kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties activiteiten in het teken van de vrede, dit jaar met als thema ‘Vrede verbindt over grenzen’. Een actueel agendaoverzicht staat op vredesweek.nl/agenda.

Hagenaar Sieuwert Haverhoek sluit aan bij de Vredesweek met een bijzondere uitnodiging. Hij biedt gratis presentaties en vertaalde boeken over Lev Tolstoj aan, ook ná die week. Haverhoek (73) vertaalt boeken van de Russische schrijver, filosoof en politiek denker (1828-1910). Wat inspireert hem daartoe?

‘In Tolstojs boeken vind ik antwoorden op existentiële en spirituele vragen. Zo meent Tolstoj dat wij leven doordat de geest van God ons ingeademd is. God is licht, wat dus inhoudt dat wij geroepen zijn om licht te verspreiden. Dat is ook de hoofdgedachte van Tolstojs bekendste christelijke boek, Het Koninklijk Gods is Binnen in U, waaraan ik de laatste hand leg. Ghandi noemde het in zijn autobiografie de grootste inspiratiebron voor zijn geweldloze weerbaarheid.’ Haverhoek waarschuwt wel dat Tolstoj zeer kritisch was op Kerk en Staat. ‘Daarom waren zijn werken in Rusland verboden, moest hij het land uit, en is zijn werk honderd jaar lang in Nederland doodgezwegen. Ik zie het als mijn missie om het onbekende gedachtegoed in Nederland te verspreiden.’

Die missie lukt aardig. De exemplaren van Wat ik geloof waren in mum van tijd weggegeven. Duizend stuks van De Eerste Stap (over deugden) en De Wet van de Liefde en de Wet van Geweld liggen al klaar. Waarom verkoopt hij ze niet? ‘Tolstoj gaf zijn eigen “christelijke werken” ook weg. Hij was een welgesteld man, en ik heb zelf ook een goed pensioen – een keertje minder met vakantie dekt de drukkosten prima.’

Voor info, presentaties en boeken: sieuwert.haverhoek@gmail.com