Divali, feest van het licht (27/10)

0
1545

Voor veel stadsgenoten is Divali de belangrijkste feestdag van het jaar. Het feest heeft zijn wortels in de hindoeïstische traditie van India, waar jaarlijks vijf dagen lang de overwinning wordt gevierd van het goede op het kwade. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat ‘een rij lichtjes’ betekent. Feestvierders steken thuis en op het erf kaarsjes of lampjes aan, symbool voor het licht in de duisternis. Veel hindoes maken hun huis van tevoren grondig schoon, zodat op de dag van Divali het ‘Goddelijke licht’ waardig wordt verwelkomd. Ook is er onthouding van vlees en vis, waarmee wordt uitgedrukt dat lichaam en geest zich (tijdelijk) niet verontreinigen door het aandoen van geweld aan andere wezens. Dit jaar begint Divali op 27 oktober.

Meerdere podia in de regio schenken aandacht aan het lichtjesfeest. Het Zuiderstrandtheater (za. 19 okt.) en de Nieuwe Kerk (zo. 20 okt.) houden een ‘familiefeest’ met muziek, bezinning, zang en dans. Info: zuiderstrandtheater.nl/voorstellingen/5037/Divali