Symposium kerkmusicus Arie Eikelboom (25/10)

Zestien boeken over tweeduizend jaar kerkmuziek: Arie Eikelboom heeft weer een mijlpaal bereikt. In de Maranathakerk een symposium over de kerkmusicus.  

Arie Eikelboom mag dan naar Breda verhuisd zijn, hij is toch echt in Den Haag een levende legende geworden, wil menig Haags liefhebber van klassieke (kerk)muziek maar benadrukken. In Den Haag verwierf Eikelboom naam en faam als cantor-organist in de Maranathakerk, waar hij tussen 1975 en 2014 cantatediensten, lezingen en cursussen over muziek verzorgde. Hij werd geridderd voor zijn verdiensten als kerkmusicus, docent kerkmuziek en muziekgeschiedenis, en als dirigent van kamerkoor Magister Cantat. En hij promoveerde op een motet van Bach.

Levenswerk

Eikelboom zet met zijn laatste geschrift een punt achter zijn levenswerk, een bundel van zestien boeken over de geschiedenis van kerkzang. De boeken zijn met name interessant voor wie wil weten hoe vorige generaties met hun liederen God als ultieme bron van betekenis verklankten. Eikelboom: ‘Enkele belangrijke componisten hebben onze beleving van goddelijkheid langdurig beïnvloed. Door gedichten van bisschop Ambrosius (339-397) werd God gezien in de zon, als bron van licht en warmte. Tegenwoordig verbeelden veel evangelische gelovigen hun God als beste vriend of kroelbaby Jezus. Theoloog Willem Barnard (1920-2010) vindt dat we ons godsbeeld kunnen verrijken met spirituele beelden en benaderingen uit verscheidene kerkmuzikale tradities. In het liedboek van de landelijke protestantse kerk staat in dat opzicht voor ieder wat wils. Ik pleit voor een herwaardering van oude gezangen, want onze voorouders hebben een rijk spiritueel erfgoed nagelaten. Niet gek dat gregoriaanse zang weer in is; het vervult de moderne behoefte aan onthaasting en spirituele herijking.’

Waarom zingen?

Bij het symposium speelt organist Bert van Stam een compositie van Eikelboom, het gelegenheidskoor zingt twee van zijn motetten. Musicus en theoloog Hanna Rijken houdt een inleiding over het onderwerp: ‘Waarom zingen mensen eigenlijk?’ Theoloog Geb van Doornik (Maassluis) en kerkmusicus Jeroen de Haan (Den Haag) vertellen over de bijzondere positie van Arie Eikelboom in het kerkmuzikale landschap. Het laatste woord is aan Arie Eikelboom zelf.

Vrijdag 25 oktober. 15-17 uur. Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156. arieeikelboom.nl.