AlleenCafé Laak: tien jaar steunpilaar

0
440

Het AlleenCafé in Laak bestaat tien jaar. Iedere tweede dinsdagmiddag van de maand praten alleenstaanden in buurt-en-kerkhuis De Oase over het verlies van hun dierbare. Het is een initiatief van de Protestantse Gemeente, maar wordt gedragen door diverse buurtorganisaties. Mede-initiatiefnemer Rob van Essen en vertegenwoordigers van die buurtorganisaties constateerden een decennium geleden dat steeds meer ouderen, die een partner verloren hadden, eenzaamheid ervaren. Er waren weliswaar rouwverwerkingsgroepen, legde Van Essen toen uit in een AD-interview, maar die waren vooral gericht op mensen wier partner hoogstens een jaar eerder overleden was. ‘Mensen die langer geleden hun partner zijn verloren, verkeren vaak in een groter isolement. Hun omgeving verwacht dat ze na drie of vier jaar het verlies hebben verwerkt. Zo niet, dan krijgen ze soms het goedbedoelde advies een psychiater op te zoeken.’ Gastvrouw en coördinatrice bij het AlleenCafé is ds. Durkje Sikkema. De gesprekken worden ingeleid door iemand uit het professionele circuit. Over deze setting zegt Van Essen: ‘Bezoekers voelen zich op hun gemak, en durven elkaar als lotgenoten daarom persoonlijke vragen te stellen. Ondanks het gedeelde gemis, ervaren ze de bijeenkomsten als warm en ontspannen.’ Het AlleenCafé duurt officieel van half drie tot half vijf, maar loopt ook wel eens iets uit. Je kunt één keer komen, of elke maand, altijd welkom.

Do. 12 nov. 14:30 – 16:30 uur,  thema ‘boosheid’, van Meursstraat 1.