Harry uit Turkije schenkt kerstdiner aan tientallen ouderen

0
419

‘In Turkije zorgen anderen voor je, als je geen kinderen hebt’, vertelt Harry Ercan. Met Kerst legt hij oudere Scheveningers in de watten. ‘Als moslim geef ik jaarlijks een deel van m’n inkomen weg.’

Harry Ercan van café-restaurant Zarautz heeft al een kast vol kerstcadeautjes klaarliggen voor de ouderen die hij Eerste Kerstdag een gratis diner aanbiedt. Dit jaar wordt de veertiende keer dat hij dit doet. Het is zo’n bekende traditie geworden dat mensen in de zomer al een plaatsje voor de kerstmaaltijd reserveren. Begin november is het Scheveningse restaurant al bijna helemaal volgeboekt.

Zingende Slager

Harry vertelt erover: ‘Ik kom uit Turkije en daar is het de gewoonte dat we als kinderen voor onze ouders zorgen. Als er geen kinderen zijn, nemen andere jongeren die taak op zich. Ook ik doe dat voor iemand in Turkije die alleen is. Dat regel ik via mijn vader en broer die daar wonen. Men leeft er, meer dan in Nederland, in grote families die voor elkaar zorgen. Het is voor ons ondenkbaar dat je je vader of moeder in een verzorgingshuis laat wonen.

Hier in Nederland is de eenzaamheid onder ouderen groot en daar wil ik wat aan doen. Ik ben moslim en in ons geloof is het een opdracht om minstens eenmaal per jaar een deel van ons inkomen aan mensen te geven die arm, ziek of eenzaam zijn. Dat doe ik niet omdat het moet, maar omdat ik gevoel voor mensen heb. Ik krijg er warmte voor terug. Oudere mensen verdienen ons respect en als ze eenzaam of alleen zijn, hebben ze warmte en aandacht nodig. God heeft mij gezondheid gegeven en dat moet ik ook ten gunste van anderen gebruiken. Ondanks de verschillende culturen en religies zijn we als mens allemaal gelijk. Het maakt niet uit of we moslim of christen zijn: er is maar één God.

Mij wordt wel eens gevraagd of ik dan zo rijk ben, dat ik dit kan doen. Nee, rijk ben ik niet. Maar er is veel hulp: sponsors hier uit de buurt, het wijkbusje dat ouderen kosteloos ophaalt, François van de oliebollenkraam die om niet appelflappen levert. Van kok tot bediening, iedereen werkt gratis mee. Ook Marcel de Zoete, de Zingende Slager, die sinds het begin met zijn muziek de maaltijd opfleurt.’

Moederdag

Harry doet meer voor ouderen dan alleen deze kerstdiners. ‘Toen verzorgingshuis Het Uiterjoon in september het veertigjarig jubileum vierde, heb ik er bij wijze van cadeau een buffet verzorgd voor 65 mensen. Als het Moederdag is, ga ik met Marcel de Zoete de verzorgingshuizen in de buurt langs. Ik maak praatjes met de mensen en breng ze bloemen. Het geeft mij een goed gevoel om dat te doen.’

Tekst: Greet Kappers

Op de foto: Harry over ‘zijn’ kerstdiners: ‘Oudere mensen verdienen ons respect’ / Fotograaf: Greet Kappers