Wat we het liefst lezen

0
393

December is de toptijd voor boekhandels. Romans, historische boeken, biografieën en zelfhulpboeken – er is keuze genoeg. Haagse lezers kiezen lectuur die hen een spiegel voorhoudt of lekker laat wegdromen. En de lokale historie is ‘in’.

Boekhandels tonen elke week een top 10 van best verkochte boeken. Aan de hand daarvan is te zien welke uitgaven in trek zijn. Bij Van Stockum aan het Spui wil een verkoopster nog niet onthullen wat de topper van 2019 is. Maar grote kans dat het Grand Hotel Europa van Ilja Pfeiffer zal zijn. Bij Paagman staat de schrijver niet voor niets op de cover van de glossy Present met tips voor de feestdagen.

Bij de winkel aan de Lange Poten zijn boeken over maatschappij en politiek sowieso populair. Volgens een verkoper is dat niet verwonderlijk met de Tweede Kamer en ministeries in de buurt. Het grote gevecht van Jeroen Smit over topman Paul Polman van Unilever wordt flink verkocht. Er gaan honderden exemplaren per week over de toonbank.

Verdorvenheid

De meeste mensen deugen is in trek bij jongere lezers. De auteur Rutger Bregman geldt als stem van zijn generatie. Het helpt ook dat Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door vol lof was over de bestseller. ‘Magistraal’, meldt een sticker op de cover. De winkelmedewerker vindt Bregman ‘een positief denker’, het boek las als een trein. Een citaat: ‘De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.’ Bregman wil een nieuw licht werpen op de toekomst door de geschiedenis te herschrijven.

Een ander boek dat veel aandacht kreeg op tv en dus goed verkoopt, is Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk. ‘Wie vroeger de wereld wilde begrijpen las de Bijbel, wie de wereld van nu wil begrijpen, leest dit boek’ zei tv-maker Arjan Lubach erover. Ook deze uitgave belandde in de top 10 van de boekhandel.

Aziatische zelfhulpboeken blijven een trend. Voorbeeld is Héctor Garcia met Ikigai. Iedereen heeft een reden van bestaan, betekent dat begrip. Er komen mensen uit Okinawa aan het woord die het geheim van een lang, gezond leven hebben ontdekt. Een klant bij Paagman op de Fred wijst me op een ander boek in dat genre. Sapiens van Yuval Noah Harari uit Israël. Het zette hem aan het denken: ‘Hoe zijn we geworden wat we zijn?’

De verkoopster vertelt over het voor haar onverwachte succes van het boek Waagstukken van Charlotte van den Broeck. Het zijn dertien verhalen over tragische architecten die zelfmoord pleegden op of in hun gebouw. Er komt al snel een herdruk. Dit soort bijzondere geschiedenissen willen de mensen graag lezen. Net als publicaties over de oorlog, waar dit jaar een hausse aan was.

Tibetaans

Volgens auteur Ad van Gaalen is in Den Haag opvallend meer belangstelling voor lokale historie dan bij inwoners uit Rotterdam of Amsterdam. Van Gaalen kan het weten, want hij studeerde af op het plat-Haags en van zijn hand liggen drie handzame werken over de stad in de winkel: De Haagse canon, De Haagse plekken en Het Haags geheugen.

Van Gaalen figureert ook in het boek Haagse Talen van Ingrid Tieken-Boon van Ostade. Uit haar onderzoek blijkt dat er in de stad meer dan eenendertig talen zijn te horen. ‘En daar komen er telkens meer bij. Tibetaans, bijvoorbeeld.’ Stadgenoten die zich willen verdiepen in de Haagse cultuur hebben keuze genoeg. Bij Paagman bladert een man door het boek over discotheek De Marathon. ‘Wat mooi, daar danste ik ook’, zegt hij.

Tekst: Hans Hemmes / Schilderij van Jonathan Wolstenholme

Bibliotheek: Zeven zussen meest geleend

De serie van de De zeven zussen van schrijfster Lucinda Riley is dit jaar het meest uitgeleende boek in de Centrale Bibliotheek. Bij de non-fictie staat Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa in de top 5. Hij scoort ook bij fictie, met De heilige Rita, over een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorp in Oost-Nederland woont.

Volgens de bibliotheek spreken romans over (familie)levens erg aan. ‘Wieringa schrijft in beide boeken compassievol en is een toegankelijk en goed verteller’, aldus een woordvoerder. De trends in de bibliotheek sluiten aan bij die in boekhandels: biografieën zijn populair en de belangstelling voor vaderlandse geschiedenis zet door.

Andere boeken die vaak werden geleend of gereserveerd:

Fictie – Grand Hotel Europa, Leonard Pfeiffer; De avond is ongemak, Marieke Lucas Rijneveld; Wees onzichtbaar, Murat Isik.

Non-fictie – Cliffrock Castle, Josephine Rombouts; ‘t Hooge Nest, Roxane van Iperen; Mijn verhaal, Michelle Obama en De Bourgondiërs, Bart van Loo.