Expats zetten kerk in bloei

0
471

Een pinkstergemeente die door expats bezocht wordt, geeft praktische tips voor in het dagelijks leven. Op vrijdagavond praten de jongeren over van alles, bijvoorbeeld over verliefdheid en sextortion – chantage met naaktbeelden.

De Shepherd’s Place Church is een familiekerk voor expats die in Den Haag wonen. Een pinkstergemeente, waarin het ‘halleluja’ op zondag veelvuldig weerklinkt. De kerk helpt tieners en volwassenen op weg met praktische seminars en explorer clubs.

Het kerkgebouw ligt verstopt tussen de keukencentra en decoratiewinkels aan de Maanweg in de Binckhorst, maar de activiteiten zijn wel opvallend te noemen. In het missie-statement staan ‘verzoening en bekrachtiging’ (2 Cor. 5: 18-19). De dienst op zondag van pastor Rachel Funke Smith Theodore is volgens een uitnodigingskaart ‘een afspraak met God’.

Hagenezen

Het complex bestaat uit een aantal zaaltjes met een smalle gang ertussen. Die leidt naar de ruimte waar elke zondag de worship service is met livemuziek van een band. Er zijn gemiddeld zo’n tachtig bezoekers. Onder hen expats die in Den Haag werken bij Shell en de internationale organisaties die in de Stad van Recht en Vrede actief zijn. Velen zijn geworteld in Den Haag en de jongeren identificeren zich als Hagenezen.

Op vrijdag zijn er explorer clubs voor kinderen tot 12 jaar en oudere tieners rond 17 jaar. Op zaterdag houdt de kerk seminars voor volwassenen, bijvoorbeeld over de uitdagingen van het ouderschap. Leden komen zelf met vragen over geloven in de praktijk. ‘Zaaien en oogsten, wat betekent dat?’ Er is veel kennis in huis: psychologen en human research managers die werknemers helpen zich te ontwikkelen.

Kapsel

De Explorer Club heeft deze week een gevoelig thema: sociale media, verliefdheid, relaties. Zo’n twaalf jongeren komen het zaaltje binnen en doen eerst hun eigen ding. Een meisje speelt muziek van Schindler’s List op een keyboard, een jongen laadt zijn mobieltje op, twee meisjes laten de bal rollen in een voetbalspel.

Dan is er een warme maaltijd: een bord rijst met kip. Het ruikt heerlijk. ‘Eten is een bindende factor in onze kerk’, vertelt de leidster. De avond heeft een vaste formule: samen eten, een gebed, gezang, discussie en afsluiten met gebed. ‘Dit is geen zondagsschool.’ De leidster spreekt regels af met de groep: niet elkaar uitlachen, alles blijft in deze kamer en er bestaan geen domme vragen.

Het eerste thema dat aan bod komt is seksuele aantrekkingskracht. Waarom word je verliefd op iemand? De jongeren noemen eigenschappen als een glimlach, mooie handen, het kapsel, maar ook geloof en loyaliteit. Ze zijn welbespraakt en uiten zich spontaan. De voertaal is soms Engels, soms Nederlands.

Afplakken

Als je verliefd bent, hoe ver ga je dan? De leidster raadt aan om bij afspraken niet alleen met iemand te zijn. En je kunt God om raad vragen: ‘Bid erover, God, spreek tot me.’

Ze stapt over op een actueel onderwerp: sextortion, chantage met naaktbeelden. De jongeren vinden het gruwelijk dat zoiets gebeurt. Zij zouden nooit zulke foto’s met anderen delen. De tips: verwijder snapchat, plak de camera van je laptop af, pas op met het volgen van onbekende mensen op Twitter. De leidster laat de jongeren een bijbeltekst opzoeken. Ze hebben de Bijbel als app op hun mobieltje. Psalm 119, vers 9: ‘Hoe kan een jong mens zuiver leven.’

Een meisje vraagt hoe ze weet dat een date de ware is, met wie ze zal trouwen. ‘Focus op het Woord en je zult gezegend zijn. God leidt je naar de juiste man’, zegt de leidster. Na het gebed gaat de groep uit elkaar. De jongeren hadden een leuke avond.

Tekst: Hans Hemmes / Op de foto: Bij Shepherd’s Place Church komen Hagenaars en expats.