Geef eens een lichtje door

Welke gebaren en gedachten geven u in crisistijd een warm gevoel? Laat het ons weten – geef eens een lichtje door!

Zoals de ‘lijdenstijd’ in de christelijke traditie uitloopt op Pasen, waarbij we vieren dat goedheid het kwade overwint, zo mogen we gerust ook hoop putten uit de vele manieren waarop Hagenaars van de nood een deugd maken. Denk aan de app-groepjes die jongvolwassenen gevormd hebben om ouderen te vragen of ze boodschappen kunnen doen of de hond mogen uitlaten. Of aan de buurt-en-kerkhuizen die toch (de veiligheidsrichtlijnen in acht genomen) open blijven voor het aansteken van een kaarsje of gesprek – denk aan de daklozen die tijdelijk niet in de dagopvang terechtkunnen. Zo zijn er allerlei nieuwe uitingen van dienstbaarheid, die voor velen veel betekenen. Laat ook al deze kleine gebaren groot nieuws zijn! Laat de redactie van Kerk in Den Haag weten hoe u of uw naasten geholpen zijn. Meld ons uw eigen creatieve idee. We vermelden al deze ‘lichtpuntjes’ graag op de website en geven ze dan door via onze Facebookpagina en Twitter. Zoals de minister-president zegt en je in kerken bijna dagelijks hoort: ‘Zorg een beetje voor elkaar.’ U kunt ons bereiken via 06 123 130 53 of redactie@kerkindenhaag.nl.

De kerk komt naar huis

Gevarieerde kerken wijzen op een alternatief voor het bezoeken van een viering. Veel protestantse kerken zenden hun gebedsbijeenkomst uit via kerkomroep.nl. Op de websites van de kerken staan de actuele tijden. Deze websites staan ook op kerkindenhaag.nl/overkerken. De landelijke Protestantse Kerk zendt iedere zondag een kerkdienst uit op NPO 2, 9:20 uur. Ook de katholieke parochies vermelden op hun websites en sociale mediakanalen de mogelijkheid om de eucharistie vanuit huis te volgen. Daarnaast wordt de eucharistieviering uitgezonden op zondag, NPO 2, 10 uur. Radio Maria zendt doordeweeks eucharistievieringen uit om 9 en 19 uur, op zaterdag om 9:30 en 10 uur.

Gebed

Het coronavirus versterkt het lijden van sommigen en de hoop van anderen. Op verschillende websites van kerken staat te lezen dat er gebeden wordt voor iedereen die met de gevolgen van het virus te maken krijgt of heeft gekregen. Gebed wordt gevraagd voor mensen in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur, ‘dat zij uw nabijheid mogen ervaren in hun werk ten dienste van de samenleving’, voor zieken en mensen die eenzaam of bang zijn. Wij sluiten ons daar graag bij aan. Sommige kerken signaleren dat kwetsbare Hagenaars, die afhankelijk zijn van de Voedselbank, het in tijden van ‘hamsteren’ extra moeilijk hebben. Zoals je in kerken altijd hoort en de minister-president steeds herhaalt: ‘zorg een beetje voor elkaar’.

De redactie