Petitie voor bescherming mensen in Afrika en Griekenland

0
314

Veel mensen in Afrika en op Griekse eilanden hebben weinig beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Een groep artsen van over de hele wereld is een petitie gestart om dit bij regeringen van rijkere landen onder de aandacht te brengen. Ook de Protestantse Kerk Nederland heeft het kabinet om steun verzocht.

Het coronavirus treft mensen in economisch arme gebieden en met weinig eigen voorzieningen in versterkte mate. Veel Afrikaanse landen vissen achter het net als het om beschermingsmiddelen gaat. Ook voor de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden wordt gevreesd. Een groep artsen stelde een petitie op om dit onder de aandacht te brengen. Ze schrijven daarin: ‘In de kampen wonen 40.000 mensen op een paar vierkante kilometer. Er is nog slechts een handjevol artsen aanwezig. De vele kinderen en volwassenen worden ook nu al geteisterd door fysieke en mentale trauma‚Äôs. Als Europa nu wegkijkt kan deze situatie ontaarden in een medische ramp.’

Griekenland heeft Nederland opgeroepen om 500 van de 2500 weeskinderen, die in de kampen verblijven, op te nemen. Dinsdag 14 april stuurde de Protestantse Kerk Nederland een brief aan het kabinet om dat verzoek te steunen. Ze roept lokale kerken op om de plaatselijke overheid hulp aan te bieden bij de opvang van deze kwetsbare kinderen.

Karl van Klaveren, predikant in de ‘vrijzinnig-protestantse’ Houtrustkerk, wil dat ook Haagse kerken in actie komen. Zo schrijft hij: ‘Ook als Haagse kerken zullen we erover moeten nadenken wat we kunnen doen. Want als deze pandemie zich niet stoort aan grenzen, waarom dan wel onze solidariteit?’

Belangstellenden kunnen de petitie van de artsen ondertekenen op sosmoria.eu
Om de Haagse gemeenteraad tot actie op te sporen, klik hier: degoedezaak.nl