Supermarkt maakt foutje

0
298

De ‘coronacrisis’ biedt genoeg mogelijkheden om te leven als een opgewekt mens, stelt Kloosterkerk-predikant Rienk Lanooy in een overdenking van deze zondag.

De Britse supermarktketen bedoelde het zo goed. Ze wilde aan haar klanten niet alleen de Paasboodschappen, maar ook de Paasboodschap kwijt. In die volgorde weliswaar, want daar ben je supermarkt voor. In het persbericht stond het zo: ‘Britten eten gemiddeld 3,5 paasei in het paasweekend. Maar meer dan een kwart weet niet dat met Pasen de geboorte van Christus wordt gevierd’. Kort daarop was het woordje ‘geboorte’ op de website vervangen door ‘wedergeboorte’. Pas de derde keer ging het goed: ‘… dat met Pasen de verrijzenis van Christus wordt gevierd’.

Toch was de eerste versie van het persbericht zo gek nog niet: Pasen als geboortefeest. In de liturgische traditie heet de eerste zondag na het Paasfeest namelijk quasimodo geniti; dat betekent ‘als pasgeboren kinderen’. Het paasfeest sluiten wij op die zondag weliswaar af, maar dat doen we niet om over te gaan tot de orde van de dag – what’s next? – maar we doen dat als pasgeboren kinderen. Het gaat nu pas beginnen. Leven als een opgewekt mens. Hoe je dat doet, juist in tijden van de coronacrisis is, zoals dat dan heet, een uitdaging, maar je kunt het ook zien als een gelegenheid om je te oefenen in de deugden van vertrouwen, hoop en liefde. Ik zou zeggen: mogelijkheden genoeg.

Tekst uit 1 Petrus 1,3 en 1,22-2,2

3 Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop (…) 22 Nu u gehoorzaam bent aan de waarheid, is uw hart gelouterd en kunt u oprecht van uw broeders en zusters houden; heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, 23 als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levende en altijd blijvende woord. (…) Dit woord is het evangelie dat u verkondigd is. (…) verlang als pasgeboren zuigelingen naar de zuivere melk van het woord, opdat u daardoor groeit en uw redding bereikt.

Rienk Lanooy, predikant in de Kloosterkerk

Deze overdenking is ook te beluisteren met een intermezzo van organist Geerten van de Wetering. De overdenking maakt deel uit van een serie wekelijkse podcasts van Pasen tot Pinksteren. Om de podcasts te beluisteren, klik hier.

Achter de corona-cijfers van het aantal overleden, besmette of genezen mensen, gaat verdriet, verwarring en soms vreugde schuil. Het is een tijd van hoop en wanhoop. Kerk in Den Haag bericht daarover om solidariteit mogelijk te maken (met medeleven of actie) en een hart onder de riem te steken.