Waken en wandelen voor vluchtelingen

Zaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Met twee activiteiten staan stad en land stil bij het lot van vluchtelingen.

Op 20 juni 1951 hebben de Verenigde Naties het Vluchtelingenverdrag aangenomen, waarin staat dat ‘eenieder het recht heeft asiel te zoeken en dat te genieten’. Die dag is er een 24-uurswake in buurt-en-kerkhuis Bethel, het begin van een jaarlijkse traditie. Voorgangers en belangstellenden staan met gevarieerde liturgische activiteiten een etmaal stil bij het lot van vluchtelingen. Dit jaar in het bijzonder bij kinderen die vluchten en minderjarige asielzoekers. Vanwege het coronavirus is deelname ter plekke waarschijnlijk niet mogelijk. Belangstellenden kunnen online participeren op zaterdag 20 juni, vanaf 12 uur. Volgen via: kerkindenhaag.nl/wakebethel.

Eind juni zouden zo’n 7000 wandelaars vanuit tien steden kilometers lopen om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen. Volgens Stichting Vluchteling zijn wereldwijd 70,8 miljoen mensen op de vlucht en zijn de omstandigheden in vluchtelingenkampen erbarmelijk. De sponsorloop gaat door, maar wordt vanwege het coronavirus niet in groepen gehouden. Belangstellenden kunnen een app downloaden en daarmee op eigen initiatief aan de wandel gaan. De actie eindigt op 20 juni. Zie nachtvandevluchteling.nl.