Twintig Hagenaars over (on)geluk

0
340

Gelukkig zijn, wie wil dat niet? Maar vinden we geluk als we er actief naar zoeken? In een serie interviews met Hagenaars uit alle sociale lagen van de stad, gaat Rik Zwalua op zoek naar antwoorden. Die blijken intrigerend en verrassend. Luister mee.

‘Het zoeken naar geluk is een opvallend actuele en tegelijkertijd al eeuwenoude vraag. Denk aan de zogenoemde zaligsprekingen van Jezus uit de Bergrede over wie er nu daadwerkelijk gelukkige mensen zijn. Of aan het boek The Second Mountain uit 2019 van New York Times- columnist David Brooks. Volgens hem is het een grote misvatting dat je jezelf gelukkig kunt maken.’ Aan het woord is Rik Zwalua, voorman van LUX, een ‘een beweging van kritische, jonge, Haagse stadsbewoners die elkaar vinden in de zoektocht naar stilte, rust en bezinning’. In Op zoek naar geluk, een serie geluidsinterviews, komen twintig inwoners van Den Haag aan het woord over wat hen gelukkig maakt. In het eerste vraaggesprek vertelt stadsdichter Sjaak Kroes over levenservaringen die zijn begrip van geluk voorgoed veranderd hebben. Om de afleveringen te beluisteren, klik hier.

Hoe Zwalua zelf over geluk denkt? ‘Veel mensen zoeken geluk in een goede baan, een overweldigende vakantie, een perfecte relatie. Soms lijkt die zoektocht een onverzadigbare zoektocht. Er lijkt altijd wel iets beters, mooiers, groters. En dan gaat het zoeken naar meer en beter dus weer op volle vaart door.’