De Bijbel – bij twijfel niet aanhalen

0
428

Een schoongeveegde agenda en m’n bibliotheek ietwat uitgedund; de oogst van coronaquarantaine.

Ook drong de vraag zich op of ouder worden ook wijzer worden is. Wat heb ik eigenlijk, soms door schade en schande, bijgeleerd? De oogst ervan, zo bemerkte ik, valt zowel gelovige als ongelovige mensen ten deel. Toevallig ben ik het allebei tegelijk. Voorlopig – zonder pretentie van volledigheid – valt het volgende te melden:

1) Niet nog éven snel oversteken, want je ontwaakt zomaar in een ambulance (of niet). 2) Je bent geen betere opvoeder dan je ouders. 3) Boosheid en grieven in mail of brief vastgelegd, maken meer kapot dan je lief is. 4) Laat post niet langer dan een dag ongeopend liggen. 5) Even achteromkijken voor je het toilet verlaat. 6) Was regelmatig je handen: werd zelfs overheidsadvies. 7) Niets beloven dat niet op je prioriteitenlijstje komt. 8) Prioriteitenlijstje: maximaal drie voornemens. 9) Op reis: zorg dat je koffer een dag tevoren gepakt is. 10) Probeer af en toe iets aardigs tegen de kassière te zeggen (zolang ze er nog zijn). 11) Een plantje gaat langer mee dan bloemen. 12) Schreeuw niet tegen kinderen; je maakt ze bang. 13) Er zijn domme vragen, maar het is nog dommer dat erin te wrijven. 14) Die vrouw achter haar rollator heeft de zwarte band judo. 15) Over de overledene valt veel goeds te zeggen. 16) Zeggen dat je een ‘mannetje’ hebt voor de tuin of de auto, kan echt niet meer. 17) Langdurige armoede maakt een mens woedend. 18) Torenhoge schulden beroven mensen van slaap en levensvreugde. 19) Straatmuzikanten verdienen minstens een euro. 20) Jezus leeft, maar wáár, dat is aan ons om uit te vinden. 21) Wie niet zingt, verliest zijn ziel. 22) Er komt een dag dat je het geweldig vindt om opa of oma te zijn. 23) Jammer dat je zo laat tot de ontdekking komt dat je te laat bent. 24) Bevallen is voor even, afvallen duurt een leven. 25) Goede vriend(inn)en houden je bij de les. 26) Vooroordelen bestrijden? Begin bij jezelf. 27) Wat pleit voor homeopathische verdunning? Prachtige koffiekleurige kleinkinderen. 28) Deskundigen zijn mensen die vertellen wat we al wisten. 29) Mijn moeder dacht dat klassieke muziek bij een uitvaart hoorde. Ze kreeg gelijk. 30) Verschrikkelijk! Met de poes naar de dierenarts en alleen thuiskomen. 31) ‘Uitzending gemist’: klopt, ik mis de tijd terug te kijken. 32) Agenda: boekje met vergeten afspraken. 33) De Bijbel: bij twijfel niet aanhalen. 34) Jammer dat ik eerlijkheid zo vaak aanzag voor schaamteloosheid. Heb mij nodeloos geërgerd. 35) Kost niets: aandacht. 36) Onmacht of schuld, dat maakt wel wat uit. 37) Profeten houden van mensen. 38) Geestelijke dwingelandij wordt vaak als vrijheid verkocht. 39) Geduld laat bloemen bloeien; ongeduld breekt ze in de knop. 40) Geluk: er wordt naar mij gevraagd. 41) Het leven heeft mij gehard, maar spelende kleuters stelen mijn hart. 42) Zittend plassen is lastig met seniorprostaat. 43) Orthodox? Geen ja en geen nee. 44) Contactloos betalen: wordt de bank beter van.

Tekst: Rob van Essen