Dichtbij op vakantie: de Jutterskeet van Ome Jan

0
472
Foto van Piet Musterd.

Scheepstouwen, slippers, kunstgebitten. In zijn Jutterskeet verzamelt Ome Jan alles wat hij op het strand vindt.

In Kijkduin staat op vijf minuten lopen vanaf de boulevard een jutterskeet. Ome Jan is de gelukkige beheerder. Hij komt uit het onderwijs waar hij handenarbeid- en tekendocent was. Maar in het onderwijs veranderde veel; voor Jan verdween de creativiteit en uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij het leren van kinderen ‘onder een systeemplafond’ maar niets vond. Volgens Jan kun je beter leren met je handen dan van een plaatje. Zo ontstond het idee om in de duinen een jutterskeet te bouwen. Dat mocht van de gemeente en als vrijwilliger hoeft Jan geen pacht te betalen.

De zeelucht opsnuiven

Jan verzamelt in zijn Jutterskeet alles wat hij op het strand vindt en dat zijn soms de wonderlijkste dingen. Zo vond hij een Engelstalige bijbel die volledig met wol was omwikkeld en daardoor bleef drijven. Scheepstouwen, slippers en kunstgebitten, alles krijgt een plekje in en aan de overvolle keet. Van aangespoelde planken en balken maakt hij tafels en banken die rond de keet staan.

In de zomervakantie is Jan elke dag tussen 12 en 5 uur ’s middags rond de keet te vinden – als hij niet aan het jutten is. Kinderen zijn welkom, maar ook volwassenen. Zo rijdt Jan wel eens met een oudere bezoeker in de auto over het strand naar de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland ten zuiden van Kijkduin. ‘Want de behoefte om de eindeloze zee te zien, te horen en de zeelucht op te snuiven is soms groot bij liefhebbers die niet meer zelf het strand op kunnen.’

Alles kan bij Jan: als je een (vissers)knoop wilt leren maken, of je wilt een sleutelhangertje met een schelp eraan, een armbandje van schelpen of stukjes hout. Hij heeft kaarten met alle namen van schelpen zodat je zelf het strand op kunt om ze te zoeken. Ook verkoopt Jan typische zeehapjes zoals zure bommen en zeekaakjes, het ouderwetse scheepsbeschuit. Van het geld dat hij daarmee verdient en van de giften die hij krijgt, kan hij de keet onderhouden.

Riet is ziek

Ook voor een schaterlach kun je bij Jan terecht. Er staan humoristische teksten op de keet. Zo stond er eens: ‘Gezocht, zeemeermin voor 20 uur’. Een buitenlandse vrouw bood zich aan, maar is het niet geworden. Of er valt te lezen: ‘De cursus rietdekken gaat niet door. Riet is ziek.’ Wat een bezoeker de serieuze vraag ontlokte wanneer Riet weer beter zou zijn.

Jan speelt accordeon en in de loop van de tijd is er een bandje ontstaan: De mannen van het strand. Ze schrijven hun liedjes zelf en soms zingen ze samen bij de keet. Op YouTube kun je er filmpjes van bekijken. ‘Zo verzamel je lieden om je heen’, aldus Jan, ‘maar de omgeving inspireert natuurlijk ook wel.’ Ongetwijfeld is dat waar, maar ook Ome Jan is een inspirator boordevol verhalen. Zoek hem deze zomer gerust eens op!

Meer informatie: jutterskeet.nl.