Wie knuffelt mee?

0
293

Tot het moment dat we massaal thuis moesten blijven en anderhalve meter afstand van de ander moesten houden, heb ik me nooit gerealiseerd hoe belangrijk het voor me is om mijn dierbaren te knuffelen. Voordeel van de anderhalve meter afstand is wel dat we bevrijd zijn van die drie kussen die we geacht werden elkaar te geven. Dat leverde vooral botsende neuzen en vettige brillenglazen op. Maar knuffelen? Heerlijk!

Na enkele weken sociale afstand doorbrak ik het decreet thuisblijven door mijn tweelingzus en vriendin te bezoeken. Het was vreemd om aan te komen, op afstand een groet te roepen en zonder enig fysiek contact plaats te nemen in de ruime tuin. Fijn om elkaar weer te zien, maar wat een gemis zonder aanraking!

Ik begrijp dat je je seksuele partner voornamelijk kiest op het waarnemen van feromonen bij de ander. Je ruikt ze niet – tenzij in het zweet van de ander – maar je neemt ze onbewust waar ergens achter in je neus. Dat verklaart misschien waarom ik vaak op het kussen van mijn lief ga liggen als hij al uit bed is. Wie weet, nestelen die feromonen zich lekker in hoofdkussens. En wellicht spelen ze ook een rol bij de liefde voor familieleden en vrienden. Hoe het ook zij: ik mis geknuffel meer dan ik tevoren kon bevroeden.

Om aan mijn frustratie over dit gemis iets te doen, ben ik begonnen een passende knuffel te knutselen voor mensen die me dierbaar zijn. Zo maakte ik voor mijn zus een bolwollig knuffelschaap, omdat ze gek is op schapen. Voor mijn buurvrouw haakte ik een trouwe hond, zij is zelf lief en trouw aan anderen. Voor een vriendin een grappig grijs muisje, waarmee zij zichzelf weleens vergelijkt.

Het heeft geholpen. Misschien dat mijn feromonen in die knuffels terecht zijn gekomen? Deze vorm van affectieve aandacht werd door de ontvangers zeer gewaardeerd en het maken ervan gaf mij een voldaan en warm gevoel.

Mocht u geïnspireerd raken, probeer het eens: teken, schilder, timmer, knip en plak, brei of haak een lieve knuffel voor iemand die u dierbaar is. Maak er een foto van en stuur deze naar redactie@kerkindenhaag.nl. De meest creatieve knutselknuffelaar wacht een mooie prijs. Welke dat is houden we nog even geheim.

Veel knutselplezier gewenst!

Tekst: Greet Kappers