Sterren spotten in de zomer

0
283

In juli en augustus regent het sterren, of beter gezegd, meteorieten. ‘Vallende sterren’ zijn steentjes of stofjes zo groot als kiezels, die op 80 tot 120 kilometer hoogte in de aardatmosfeer verbranden. Deze zomer geven drie meteorietensoorten een lichtshow. Tussen 3 juli en 15 augustus vallen er – in de richting van het sterrenbeeld Steenbok – per uur zo’n vijf kristalheldere Alfa-Capricorniden. Tussen 12 juli en 3 augustus kun je per uur zestien Delta-Aquariden zien oplichten, vooral vanaf 03.00 uur. De populairste en helderste meteorenzwerm van het jaar zoeft tussen 17 juli en 26 augustus voorbij, met ‘hoogfeesten’ op 11 en 12 augustus. Er vallen in die periode twee tot drie sterren per minuut, de hele nacht door. De meteoren zijn (goed) te zien op plaatsen zonder veel licht- en luchtvervuiling. Vergeet niet vooraf een wensenlijstje te maken. Onze voorouders geloofden dat er bij het vallen van een ster een gaatje in het hemeldak ontstond, waar een wens doorheen kon glippen en God kon bereiken. Ook werd aangenomen dat mensenzielen als sterren aan de hemel hingen. Vielen er sterren, dan reïncarneerden menselijke zielen in baby’s. Men wenste elkaar een betere mensheid. Zelfs het woord ‘wensen’ staat in de sterren geschreven: het is afkomstig van ‘Venus’, een godin uit de oudheid, en de ster van verlangen en liefde.