Op vakantie in de Schilderswijk

0
506
De Haagse Markt, een kleurrijk kruispunt van beschavingen.

Op vakantie in eigen land? In de Schilderswijk kun je een complete ontdekkingstocht maken. Onder de touroperators bevinden zich twee Haagse kerken.

‘Kijk daar nou eens! Wat een bijzondere kleding! En wat een apart gebouw!’ Iemand die reizen leuk vindt, wil anderen ook graag deelgenoot maken van zijn of haar ontdekkingen. Dat geldt ook voor ‘dwaalliefhebber’ Margriet Quarles (lid van de Lukaskerk). Ze trekt medereizigers over de streep om de Haagse Schilderswijk te ontdekken.

Voor Quarles is Itai Cohn een inspiratiebron. Deze beeldend kunstenaar en betrokken wijkbewoner begon vier jaar geleden met zijn Schilderswijk-bewonerstours. Cohn vindt het belangrijk dat er een genuanceerd beeld van zijn wijk wordt neergezet en ook dat buurtbewoners meeprofiteren van het toerisme.

‘De vreemde wereld ligt in Den Haag letterlijk om de hoek’, vindt Janny Nijwening. Toen ze tot vorig jaar predikant van de Doopsgezinde kerk was, trok ze met Cohn en een groep 12+’ers uit de kerk, door de Schilderswijk om moskeeën en de geloofswerelden van moslims te verkennen. ‘Maar lang niet iedereen slaat die hoek om. Het is vaak belangrijk dat iemand je uitnodigt om te komen kijken. Iemand moet je op het idee brengen. Die nieuwsgierigheid, die is er wel bij de jongeren. Maar ze zetten niet automatisch de eerste stap.’

Minima

Ook Margriet Quarles van de Lukaskerk wil medereizigers verleiden om de Schilderswijk in te trekken. Gelegen aan het Om en bij, is de Lukaskerk zelf op en top ‘Schilderswijks’. De Lukaskerk wil niet alleen aandacht vragen voor het multireligieuze en multiculturele aspect van de wijk, maar ook voor het feit dat 58 procent van de bewoners tot langdurige minima behoort. ‘Om dat aan den lijve te ondervinden, sturen wij de deelnemers aan onze “Schilderswijk experience” op pad met een routebeschrijving en ieder één euro’, vertelt Quarles. ‘De uitdaging is om met dat geld samen een lunch te organiseren. Het is natuurlijk extra leuk als ze die uitdaging aangaan en er echt een mooie lunch van proberen te maken.’

Voor Quarles was de ISIS-demonstratie in de Schilderswijk (juli 2014) het moment om in actie te komen. ‘Ik wilde daar graag een andere gedachte tegenover zetten: het inzicht dat het belangrijk is om elkaar te blijven ontmoeten.’ Die ontmoetingen gaan niet vanzelf, merkt ook Quarles, zij moet er een hoop energie in steken. Maar toch werpt het af en toe vruchten af. Als deelnemers aan de experience verrast zijn over hoe schoon en vriendelijk het in de Schilderswijk is, en hoeveel gezellige parkjes en speeltuinen er zijn.

Het wandelen door de wijk is voor Margriet Quarles een perfecte manier om de stad beter te leren kennen. ‘Ik wandel zelf al een poosje en dat hoeft echt niet per se in de natuur te zijn. Ook in de stad loop ik mijn hoofd leeg. Vooral dwalen, zonder doel, heerlijk! Juist dan ontdek je de mooiste plekjes in de stad.’

Tekst: Hester Jansen

Info: schilderswijkbewonerstours.nl of aanmelden via lukaskerk@hotmail.com.