Reiservaring: Sloop uw zelfbeeld

0
347

Het zal zo’n 27 jaar geleden zijn dat ik een week vrijaf kon krijgen van mijn drukke gezin. Vier kinderen en een man eisten mijn volledige aandacht op. Maar diezelfde man gunde mij ook  een week vrijaf van het huishouden en wat tijd helemaal voor mijzelf. Ik besloot tot een wandelvakantie van Noord- naar Zuid-Limburg, mijn ‘land van herkomst’.

Een goede rugzak aangeschaft, een paar wandelschoenen en een trimpak. Zo uitgedost en voorbereid vertrok ik op een mooie zondag in juni. Het plan was om per trein naar Noord-Limburg te reizen en vervolgens in gemakkelijke dagmarsen op vrijdag of zaterdag in Maastricht aan te komen. Voor iemand met een druk, ingewikkeld leven als het mijne toen, was het vooruitzicht van een week relatieve eenzaamheid ongekend.

In de namiddag rolde mijn trein het station van Venray binnen. Het eerste wat ik daar zag was een tekst, met brede kwaststreek op een muur naast het station gekalkt: ‘SLOOP UW ZELFBEELD’… Het leek wel alsof iemand vijf minuten vóór mijn aankomst die tekst had aangebracht, want in mijn beleving liep de verse verf er nog vanaf!

De voetreis is perfect verlopen. Goed weer, leuke ontmoetingen en – niet onbelangrijk – geen blaren!

De spreuk is steeds in mijn geheugen gebleven. Een advies om in het hectische leven van alledag zo nu en dan stil te staan en jezelf, je zelfbeeld, eens onder de loep te nemen en alle onnodige aangroeisels en uitsteeksels die je in de loop van de tijd opdoet, af te breken en jezelf zeker niet zo serieus te nemen… een echte aanrader.

Tekst: Annemiek Jacobs