Reiservaring: zegen voor paarden en ruiters

0
321

Het is april, we staan op het plein voor de kathedraal in Viana do Alantejo in Portugal. In dit afgelegen dorpje wordt de kathedraal twee keer per jaar gebruikt: met Kerst en in het laatste weekend van april. Volgens een oude traditie komen dan de landheren uit de streek naar Alantejo. Het doel van deze tocht is om een zegen voor het gewas en een goede oogst te vragen. De landheren reizen te paard of met een koetsje en zijn drie dagen onderweg.

Op zaterdagmiddag komt de groep geleidelijk het dorpje Viana do Alantejo binnen. Deze aankomst maken wij mee. Een hele stoet van honderden ruiters, mannen en vrouwen in hun mooiste rijkostuums. Ze komen aanrijden met in hun midden het beeld van de heilige Maria. Ook complete gezinnen zijn daarbij en ruige mannen met handen als kolenschoppen.

Het is indrukwekkend: de ruiters worden welkom geheten door de priester die hen uren achtereen zegeningen toezingt en paarden en rijders met wijwater besprenkelt. De devotie straalt van hun gezichten. Ze zijn blij eindelijk op hun bestemming te zijn aangekomen na drie dagen door de velden gereden te hebben.

Het is voor de ruiters en de aanwezigen een belangrijke dag: door de heilige Maria van Moita naar Viana do Alentejo te brengen vragen zij om Gods zegen voor het komende oogstseizoen.

Wij genieten van deze traditie die de ruiters verbindt en op zielsniveau sterkt om in de toekomst op hun God te vertrouwen, wat het leven hen ook zal brengen… Het was voor ons heel, heel bijzonder om mee te maken!

Freeke Klerekoper en Herman Kamerbeek, lezers uit Friesland (!)