Valentijn Wösten dwingt overheid tot een nieuw natuurbeleid

De overheid is niet betrouwbaar als het gaat om het beschermen van de natuur. Dat vindt Valentijn Wösten uit Voorburg, juridisch raadsman van enkele milieugroeperingen. Een jaar geleden beleefde hij de grootste triomf uit zijn carrière. De Raad van State zette als hoogste bestuursrechter een streep door het Nederlandse stikstofbeleid, omdat het natuurgebieden onvoldoende beschermt. Sindsdien liggen veel bouwactiviteiten in het hele land stil.

Advocaat Wösten komt uitleggen waarom hij deze zaak als een regelrechte blamage voor het openbaar bestuur beschouwt. Het parlementaire seizoen is deze maand weer begonnen, nieuwe Kamerverkiezingen zijn in aantocht. Maar wat gaat er mis in de hoofden van adviseurs, ambtenaren en bestuurders, als de eigen waarden en normen met voeten worden getreden? Dat hij zijn voordracht in een kerk houdt, geeft volgens hem aan de avond een meerwaarde. ‘De geloofsgemeenschap is een van de weinige gemeenschappen die nog bij elkaar komen zonder dat er een zakelijk belang aan ten grondslag ligt. Dat vind ik heel belangrijk’, zei hij in de Volkskrant.

Woe. 30 sept. 20 u. € 5. Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156.