Mark Rutte vertelt over geloof, theologen zijn kritisch

0
559

Op Hervormingsdag, 31 oktober, hield de Protestantse Kerk een online-festival met sprekers als minister-president Mark Rutte, psycholoog Inger van Nes en theoloog Alain Verheij. Het thema was: ‘Is een goed leven een perfect leven?’ Kijk de uitzending terug.

Tijdens het festival wordt stilgestaan bij het ‘gekmakende streven naar perfectie’, zelf- kritiek en liefde, overgave en genade. De sprekers gaven hun visie op een goed en mislukt leven.

In aanloop naar de Protestantse Lezing voelden predikanten Rob Visser en Paul Visser de minister-president alvast aan de tand over geloof, kerk en de actualiteit. Rutte: ‘Het mooie van een kerkdienst is dat je daar de context van de eeuwigheid kunt ervaren. Waar je anders enorm bezig kunt zijn met problemen, plaatst het geloof in een God die in een groter perspectief. Dat geeft een enorme kracht.’

Door zijn werk als minister-president krijgt Rutte vaak te maken met politieke tegenstand en openbare kritiek. Maar hij is niet snel van zijn stuk gebracht. ‘Ik heb geleerd om als je mensen echt niet begrijpt, niet veroordelend naar hen te kijken maar eerder met verbazing. Zoals de Engelsen zeggen: be puzzled. Wat gebeurt hier nu weer?’

Met enige verbazing reageerde onder andere theoloog Alain Verheij op Ruttes voordracht. Verheij: ‘Ik hoorde wat nieuwtestamentische verwijzingen…bijvoorbeeld over de rijken die door het oog van de naald moeten komen, en hiervoor hun ballast moeten achterlaten…ik zie van harte uit naar de doorwerking hiervan in het partijprogramma van de VVD. Dat zal een revolutie zijn.’