De herbergier: stadsklooster zoekt onderdak voor tientallen heilige families

0
918

Broeder Frans Wils is als een echte herbergier die zijn bezoekers in het Stadsklooster hartelijk verwelkomt: ‘Wij geven bezoekers aandacht, maar we krijgen er ook veel voor terug.’

‘Ons klooster is een herberg voor alle mensen van goede wil, met een voorkeur voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe kansen, voor jongeren, mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, migrantengelovigen’, vertelt broeder Frans. En dan lachend: ‘Wij staan trouwens ook open voor mensen van kwade wil, maar die kom ik niet tegen.’ Ook mensen zonder geloof of met een ander godsbeeld kunnen zich welkom voelen. Zo staat er in de kloostertuin een beeld van Myriam die Issa (de namen van Maria en Jezus uit de Koran) in haar armen houdt. Ergens anders staat een grote oude soeppan, waarin een Boeddhabeeld en een crucifix gebroederlijk op elkaar leunen en elkaar aankijken. Broeder Frans: ‘Ik voel me christen en ik ben dankbaar voor de rituelen die ons door de traditie worden aangereikt. Maar ik sta ook vrij tegenover alle dwang en dogmatiek.’

Gezellig

In deze herberg wonen naast de broeders Frans Wils en Wim Brands elf andere mensen, waaronder een gezin uit Eritrea met twee kinderen: ‘Zij wonen hier tijdelijk, maar we hebben het zo gezellig samen dat we een verhuizing uitstellen.’ Daarnaast komen in het klooster veel, héél veel bezoekers: ‘Voor de coronaperiode kwamen hier regelmatig mensen die proberen elkaar van hun verslavingen af te houden. De sfeer van het klooster en de aanwezigheid van verschillende religieuze symbolen inspireert hen daarbij. De kapel heeft ook ooit dienstgedaan als toneel, waar duizenden jongeren op afkwamen. Wij geven bezoekers aandacht, maar we krijgen er ook veel voor terug. Het geeft mij het gevoel dat mijn leven zinvol is, het bevestigt mij in mijn bestaan als broeder Frans.’

In het klooster heerst een open atmosfeer. Tijdens ons gesprek komen bewoners en bezoekers langs die hartelijk worden begroet. Broeder Frans vertelt: ‘Voor ons als herbergiers is het belangrijk dat we ons verbonden voelen met de gasten. We willen een herberg zijn waar ruimte is voor de hele schepping, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren, voor alles wat leeft. Wij zijn zelf op aarde te gast en ik hoop dat die levenshouding in de toekomst gemeengoed zal zijn.’

Visioen

Ook al ruim twintig jaar te gast zijn de vele kerststallen die broeder Frans in de afgelopen jaren heeft verzameld en die in de kersttijd te bewonderen zijn. Hierdoor trekt het klooster als een magneet mensen overal vandaan. Over de aanleiding tot deze verzameling vertelt hij: ‘Tijdens een cursus eind jaren negentig vertelde een medecursist mij dat hij over mij gedroomd had. Hij zag mij omringd door duizenden mensen. Dat heb ik toen naast mij neergelegd. Maar enige tijd later kwam ik in de geboortegrot in Bethlehem. Ik was alleen en ben op de grond gaan liggen. Ik kreeg daar een mystieke ervaring: ik voelde duizenden mensen die om mij heen cirkelden. Die ervaring noem ik mystiek, omdat het boven mijzelf uitsteeg en toch realiteit was. Het voelde als een geschenk. Daarna ben ik kerststallen gaan verzamelen. De derde ervaring kwam toen ik van Assisi naar Greccio liep, waar Franciscus van Assisi in 1223 de eerste levende kerststal heeft neergezet. Daar was een grot en ook daar ben ik op de grond gaan liggen. Opnieuw voelde ik me omringd door duizenden mensen. De afgelopen twintig jaar is dat visioen waarheid geworden. De kerststallen bleken een middel om in contact te komen met vele anderen en iets met hen te delen.

Nu zijn we hier nog met twee broeders over, allebei op leeftijd, en moet de verzameling een nieuwe plek krijgen. Er zijn al verschillende belangstellenden, maar ik hoop dat de kerststallen in Den Haag een nieuw thuis krijgen. Wanneer we hier weggaan weet ik nog niet. Maar ik ben vooral dankbaar dat ik hier te gast mocht zijn.’

Greet Kappers

Kerststallententoonstelling: 20 t/m 23, 27 t/m 30 dec. 16-18 uur. Kloostertuin, Westeinde 101A. Actuele info: zie facebook. Belangstellenden voor overname van de verzameling kunnen contact opnemen met broeder Frans: franswils@hotmail.com

Hoe beleeft u de kerk in coronatijd? Doe mee. kerkindenhaag.nl/2020/12/02/viervragen/