Jeroen Melchior over zijn ‘nacht’

0
654

Jeroen Melchior begon op zijn twaalfde met wiet, al snel werd het harddrugs. Meermaals lag hij op de ic aan de beademing, maar het lukte hem niet om te stoppen. Tot hij tegelijk met zijn moeder in het ziekenhuis lag. Inmiddels werkt hij als ervaringsdeskundige bij het Straatconsulaat: ‘Ik ben nu zes jaar clean, maar maak nog steeds misstappen.’

Hij oogt opgewekt en praat bevlogen over zijn werk bij het Straatconsulaat, de organisatie voor belangenbehartiging van dak- en thuislozen en drugsgebruikers in Den Haag. Jeroen Melchior is een betrokken ervaringsdeskundige en voelt zich als een vis in het water in deze baan. Hij begrijpt de ‘nacht’ waar mensen in kunnen zitten goed; hij heeft het zelf allemaal meegemaakt.

Hij is nu 36 jaar; op zijn twaalfde gebruikte hij al wiet, snel gevolgd door harddrugs. Vanmiddag gaat hij weer de straat op om mensen die nog buiten lopen te begeleiden naar het hotel waar, vanwege corona, voor daklozen veel extra slaapplaatsen zijn gerealiseerd. ‘Dit is het mooiste wat er is’, zegt hij, ‘tegen mensen die al maanden op straat zijn kunnen zeggen dat er een bed voor ze is, een douche en eten.’

Warm blijven

‘Vanaf mijn vijftiende ben ik opgenomen geweest in verschillende klinieken. Dat was zo heftig dat ik er ben vertrokken, waardoor ik min of meer dakloos werd. Van mijn zestiende tot mijn achttiende heb ik mijn netwerk opgebruikt. Ik kon uiteindelijk nergens meer terecht, dwaalde op straat rond of reed in de tram van het begin- naar het eindpunt om maar warm te blijven. Toen belde mijn moeder dat ik een urgentie had gekregen en een huis kon krijgen. Ik heb er acht jaar gewoond en ben daar pas echt hardcore gaan gebruiken. In die tijd ben ik wel naar 1200 houseparty’s geweest. Dat was een toffe tijd met gave feesten. Het dansen, de saamhorigheid; het was fantastisch. Daarvan heb ik nooit spijt gehad. Het enige waarvan ik spijt heb, is dat ik mijn moeder er zoveel verdriet mee heb gedaan, dat ik er niet mee kon stoppen.’

‘Ik werkte in die tijd in de horeca en gebruikte inmiddels aan één stuk door. Ik ben tien jaar lang van donderdag tot dinsdag wakker geweest. Mijn lichaam was op, na mijn vijfentwintigste ging het niet meer, zeker niet toen ik er de verslavende partydrug GHB bij was gaan gebruiken. Dat was killing, ik heb tig keer op de intensive care aan de beademing gelegen. Ik kon niet meer werken, kon niet meer naar party’s, was nergens meer toe in staat, behalve gebruiken. Ik was wel klaar om te stoppen, probeerde het ook steeds, maar begon elke keer toch weer opnieuw. Het kantelpunt kwam toen mijn moeder kanker kreeg. De laatste keer dat ik op de ic lag, lag zij in het ziekenhuis voor chemo. Ik woog 48 kilo en kon niet meer rechtop staan toen ik besloot om naar de kliniek te gaan om af te kicken.Dat was de beste beslissing van mijn leven. We hebben het allebei gezond afgesloten. Het moet vanuit jezelf komen, anders was het me niet gelukt, maar de aanleiding was mijn moeder. Ik ben nu zes jaar clean, maar maak nog steeds misstappen. De laatste keer was drie maanden geleden. Ik ben daar open over, iedereen weet dat hier. Ik werk als ervaringsdeskundige. Het voordeel daarvan is dat ik gemakkelijk contact maak met mensen die op straat leven. Mijn verhaal kan voor hen het voorbeeld zijn dat je ook na gebruik goed terecht kunt komen, dat ze er niet alleen voor staan. En dat het leven fucking tof is als je clean bent.’

Jolly van der Velden

Tips voor Jeroen? Contact via: straatconsulaat.nl. Het Straatconsulaat is volledig afhankelijk van donaties.