‘Ook hazen en chimpansees mogen in de kerststal’

0
289

De kerststal is geen zoetsappig, traditioneel tafereel van os, ezel en kribbe. Sandra Hermanus-Schröder van Vegan Church is heel beslist. Het gaat om een kosmische ervaring als verbeelding van Gods liefde voor de hele schepping.

Vraag je Sandra Hermanus-Schröder naar de betekenis van de kerststal, dan kunnen haar bezieling en enthousiasme je moeilijk ontgaan. Zij is medeoprichter en secretaris van Vegan Church: christelijk platform voor groene theologie en een vegan lifestyle. Ook is ze medeauteur van het boek Dier & Evangelie: Theologie voor dierenrechten.

De heilige Franciscus heeft met de kerststal ‘een statement’ willen maken, stelt ze: ‘De os en ezel zijn een metafoor voor het evangelie dat God van alle schepselen houdt (Marcus 16: 15). Ik wil dan ook af van het lieve, romantische beeld van beestjes in de stal. Dat doet geen recht aan de betekenis. Het is een feest van bevrijding voor de hele kosmos.’

Wat haar betreft mag de populatie van de kerststal dan ook worden uitgebreid. ‘Ik denk aan alle dieren die nu lijden, bijvoorbeeld in de bio-industrie. Dus ook de kalkoenen, hazen (bedreigde diersoort, red.), dolfijnen die worden gevangen en walvissen. Dan moet de kribbe ook wel bij het water staan. En de twee chimpansees uit de dierentuin die zijn doodgeschoten. Komen ze eindelijk voor zichzelf op en gebeurt er dat!’

Om het plaatje compleet te maken, vindt ze het mooi als de kleur van de baby anders is dan typisch blond-blank. Ze wil opkomen voor alle mensen, dieren en de hele schepping. De kerststal als een actiemiddel of manifestatie. Er is immers genoeg om tegen te strijden, stelt Hermanus-Schröder.

Recht op vlees?

Ze kan zich behoorlijk opwinden over het standpunt van veel mensen dat dieren verschillende functies hebben. ‘Sommige zijn onze vriend, zoals honden, maar andere, zoals varkens, zijn alleen productiemiddel. “We hebben recht op vlees”, zegt men dan. Ik vind deze manier van denken verwerpelijk en fout! God heeft alle dieren unieke persoonlijkheden gegeven. Alles heeft recht op leven.’

De boodschap van het evangelie is dus ook voor dieren. ‘Het gaat uiteindelijk om bevrijding van de hele kosmos. De mensen hebben gezondigd, maar de dieren lijden onder het gevolg van de zondeval. Het is niet dat we voor ze preken of zingen, maar als Vegan Church laten we hun stem horen; we tonen compassie voor al het leven.’

Bij Sandra Hermanus-Schröder komt er bij het kerstdiner dan ook geen vlees op tafel. Maar wat dan wel? Ze weet het nog niet, maar verwijst naar de website veganchallenge.nl: ‘Daar staan voor elk seizoen massa’s recepten op, zeker voor de feestdagen. Het wordt feestelijk, smakelijk en kleurrijk. Ik word er nu al blij van.’

Hans Hemmes

Info: veganchurch.nl