Rode rozen voor Benoordenhout

0
502

Vanuit de Mobarak Moskee in Benoordenhout fietsen jong en oud af en aan om bij stadsgenoten boodschappen, maaltijden en soms ook noodgeld af te leveren.

Twitter, een ‘manische meningenmachine’ voor complotdenkers? Gelukkig gebruikt menig Hagenaar het platform om goed nieuws door te geven. Zomaar een greep: ‘Vandaag samen met de christelijke studenten van Navigators rozen en wenskaarten bezorgd bij een verzorgingshuis van @FlorenceZorg om de ouderen een hart onder de riem te steken. Fijne #feestdagen en een veilig en gezegend 2021!’ Of: ‘Gisteren hebben wij wederom 50+ maaltijden gedoneerd aan het @Legerdesheils in Den Haag. Vanavond is onze hulpactie te zien op NPO1 bij Kassa.’ Afzender: de ‘Moslimjongeren Den Haag’. Een van hen is Kashif Akmal, bestuurslid bij de Ahmadiyya Moslim Jongerenorganisatie. Zijn moskee, de Mobarak Moskee in Benoordenhout, is de oudste van Nederland.

Quarantainecoaches

De stichter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908), zou door profeet Mohammed aangekondigd zijn als messias. De messiaanse opdracht om invulling te geven aan naastenliefde brengt de moskee aardig in praktijk. Akmal: ‘We hebben breed de vraag uitgezet wie en hoe we in de lockdown van dienst kunnen zijn. Met name stadsbewoners en organisaties buiten de geloofsgemeenschap hebben daar welwillend op gereageerd.’ De moskee als servicecentrum: vanuit het gebedshuis crossen jong en oud wekelijks door de stad om bij Hagenaars boodschappen en maaltijden af te leveren. Soms ook noodgeld. De moskee als geestelijke hulplijn: hier bellen ‘quarantainecoaches’, zoals premier Rutte ze noemt, met eenzame ouderen of met nabestaanden van overledenen. Om hun een hart onder de riem te steken.

‘Naar elkaar omzien lijkt me een morele burgerplicht’, zegt Akmal op de vraag waarom de geloofsgemeenschap dit doet. ‘Het is ook een geloofsopdracht, opkomen voor de Schepper en zijn schepping. Je moet ze allebei liefhebben.’ Wat deze jonge moslimstudent betreft mogen christenen en moslims daarvoor wel wat meer met elkaar optrekken. Hij wil maar beklemtonen dat ‘zijn’ moslimgemeenschap daartoe bereid en te vertrouwen is: ‘Onze deuren staan wagenwijd voor kerken open, we zijn transparant.’

En terwijl de PVV de meningenmachine opwindt om Nederlanders tot manie aan te zetten – ‘nee tegen islam, ja voor oer-Hollandse gezelligheid’ – kwekt Akmal met een tweet maar dapper door: ‘Als moslimjongeren zullen wij ons blijven inzetten tijdens de #lockdown. Wij kunnen helpen in Den Haag, Rotterdam, Almere, Schiedam, Nunspeet, Westervoort en Weert. “Voorwaar, gemak komt naast ongemak” (Koran 94:7).’

Robert Reijns