Monument voor omgekomen en vergeten vluchtelingen bij Church of Our Saviour

0
1184

Van de 7,7 miljard mensen op aarde zijn 80 miljoen mensen vluchteling. Een kleine groep waagt in gammele bootjes vanuit Afrika de oversteek over de Middellandse Zee naar Europa. Sinds 2017 herdenkt een groep Haagse kerken en stichtingen met Allerzielen (november) op de hoek van de Hofvijver en de Lange Poten de omgekomen bootmigranten. Sjaak de Boer, priester bij de rooms-katholieke Church of Our Saviour, vond het tijd voor een bijpassend monument: ‘Vele landen kennen al het monument voor de onbekende soldaat. Hoe mooi zou het zijn om een monument te hebben voor al degenen die op de vlucht moesten slaan voor onrechtvaardigheid.’

Hulporganisatie Cordaid schreef een prijsvraag uit voor zo’n monument. Het winnende, bronzen beeld van Linette Dijk is deze week onthuld in de tuin van de Church of Our Saviour. Dit is een strategische, zichtbare plek: de kerktuin staat midden tussen het nieuwe parlementsgebouw en het koningshuis in.

Voor het beeld, dat Dijk The hollow men genoemd heeft, haalde zij onder meer inspiratie uit het gelijknamige gedicht van T.S. Eliot. ‘Het is een mensfiguur die onderweg is’, zegt ze erover. ‘Maar wie zijn die lege mensen? Zijn dat degenen die verdwenen zijn, of degenen die dat hebben laten gebeuren?’