‘Tijd en Eeuwigheid’ – kunst in de Kloosterkerk en het Escher-museum

0
527
'Alles heeft zijn uur' van Anja Smit. Fotograaf: Anja Loepa.

Vanaf 1 juli 2021 is in de Kloosterkerk en museum ‘Escher in Het Paleis’ de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Een initiatief van het Bijbels Museum. De tentoonstelling exposeert papierkunstobjecten van Annita Smit naast gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou.

De dertien driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit zijn gemaakt van ultradundruk, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – waar soms nog flarden teksten doorschemeren. Twee werken maakte Smit van gebruikte liedboeken, een ander van ‘total loss Bijbels’. Naast deze nieuwe werken zijn negen bestaande werken te zien van bijbelpapier. Het werk van Annita Smit, die in binnen- en buitenland exposeerde, typeert zich door subtiele kleuren en verfijning. Elk werk blijkt te zijn opgebouwd uit minuscule gesneden en gekleurde stukken ragfijn papier die als door de wind op hun plek zijn gewaaid. In haar werk speelt ze met optische illusies.

‘Verstilde ervaring’

Er staan geen bijschriften, titels of analyses bij de werken, alleen een introductietekst. Het Bijbels Museum wil met deze expositie ‘niet sturen’ maar de kijker ‘een verstilde ervaring’ laten beleven: wat maakt de kunst wakker? Welke gevoelens, vragen, ideeën of inzichten brengt het naar boven?

Bij de tentoonstelling verschijnt een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten.

In museum ‘Escher in Het Paleis’ wordt het werk van Annita Smit getoond tussen de prenten van M.C. Escher. De Kloosterkerk levert met zijn architectuur een bijzonder monumentale context.
De tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, uitgeverij Royal Jongbloed en onze presentatiepartners.

Kloosterkerk, Lange Voorhout 2. Museum Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74.
Van 1 juli tot 19 september. Openingstijden staan op bijbelsmuseum.nl