Gemeente belicht kerken met nieuwe bestemming: ‘Geloven in verandering’

0
328

Het Haags Gemeentearchief maakte een reis langs ruim twintig ‘plaatsen van religie’ in de stad waarvan de religieuze bestemming is veranderd. Het leverde de serie ‘Geloven in verandering’ op. Op de archiefwebsite verschijnt vanaf 11 juni om de week een tweeluik: een historisch verhaal over de religieuze locatie en een interview-filmpje met de nieuwe uitbater of met een (voormalige) voorganger, kerkbestuurder, gelovige. De hoofdvragen: wat betekent de plek voor hen? En waar staat de plek nu voor?

Een van de getoonde plekken is Café LOFT in de Vruchtenbuurt (Pomonaplein), een onderneming met ‘een sociaal en spiritueel doel’ in de voormalige christelijk-gereformeerde Jeruzalemkerk. Voor het Gemeentearchief ‘een mooi voorbeeld van hoe plekken van religie veranderen in onze stad en door maatschappelijk ondernemerschap voor de wijk behouden kunnen blijven’. Andere locaties zijn onder meer de Turkse Moskee in het centrum (Wagenstraat), de Sikh Tempel (Van der Kunststraat). Ook belooft het Gemeentearchief ‘een indrukwekkend verhaal te brengen over de discussies en emoties rondom het afbreken van de H. Sacramentskerk aan de Sportlaan’.

Over de aanleiding voor deze serie zegt cultuurwethouder Robert van Asten het volgende: ‘We zien de afgelopen jaren dat de religieuze geschiedenis van de stad steeds meer onder druk is komen te staan. Veel gebouwen verdwijnen. En het is de taak van het Haags Gemeentearchief om alle herinneringen aan die gebouwen, aan die religieuze geschiedenis, te bewaren voor toekomstige generaties.’ In het septembernummer van KDH verschijnt een achtergrondartikel over de achterliggende redenen voor deze hernieuwde interesse naar religie in de stad.

Vanaf 11 juni: serie ‘Geloven in verandering’. Haagsgemeentearchief.nl.