Bidden met je ogen

0
315
Foto: Jan van der Wolf

Toen ik in een kerkje deze foto maakte, werd ik geraakt door het bijzondere van het alledaagse, zelfs door de schoonheid van de lelijkheid. Die wordt veroorzaakt door het licht; in het licht wordt alles mooi.

In de contemplatieve fotografie wordt de camera gebruikt om anders te kijken: met de ogen van je hart. Contemplatie betekent beschouwing. Het vraagt dat je waarneemt zonder oordeel, dat je de tijd hebt. Ook dat je niet uit bent op het ‘schieten’ van een mooi plaatje. Je ontdekt dan dat je geen foto’s neemt, maar krijgt. De camera wordt tot een instrument waarmee je leert kijken zonder camera. Contemplatieve fotografie is een spirituele bezigheid. Je gaat het bijzondere van het gewone inzien en ontvangt inzichten over de wereld, jezelf en God. Het is bidden met je ogen.

Jan van der Wolf

De Facebookpagina ‘Kijken met de ogen van je hart’ gaat over contemplatieve fotografie. Daarop komt informatie over bijeenkomsten, workshops etc. Mail voor meer informatie naar jtvanderwolf@gmail.com.