‘Helpen waar dat het hardst nodig is’

0
218

Mensen die hun huis moeten verlaten, ziekenhuispatiënten die geëvacueerd worden, stroomstoringen, ondergelopen huizen, waterschade. Na de hevige overstromingen half juli in Zuid-Limburg neemt Willemien de Vlieger-Moll, diaken van de Duinzichtkerk in Benoordenhout, het initiatief voor een inzamelactie voor de getroffenen.

De oproep vanuit de kerk om voor de getroffenen in Zuid-Limburg te bidden en te geven aan Giro 777 zette diaken Willemien de Vlieger-Moll aan het denken. ‘Oké, dat kunnen we doen, dacht ik. Maar ik zit ook in het bestuur van de Federatie van Diaconieën, die diaconieën door het hele land met elkaar verbindt. Eigenlijk konden we veel directer helpen, leek me.’ Na overleg met haar collega-diakenen zoekt ze contact met een diaconie in Zuid-Limburg en biedt financiële steun aan.

Ontheemd

Dat aanbod ontvangt Lies Oost, voorzitter van de Diaconie Maas-Heuvelland, met open armen. Er is op dat moment veel stress onder de getroffenen, en de benodigde hulp richt zich vooral op de eerste levensbehoeften. Zo hebben veel inwoners geen gas, water en stroom meer, waardoor ze niet meer kunnen koken. Ouderen zijn ontheemd en durven geen boodschappen meer te doen. Hulpverleners zoals veteranen verzetten veel werk, en kunnen wel een lunch gebruiken.

‘Heel Limburg is in nood’, schrijft Willemien in de nieuwsbrief die wordt verspreid onder de gemeenteleden van de Duinzichtkerk, maar ook onder andere Haagse kerken. De betrokkenheid en het enthousiasme zijn groot. Mensen die al hebben gestort via Giro 777 geven opnieuw. De actieve buurtgemeente Kerk in Laak houdt een collecte. En ook de Haagse Diaconie en wijkgemeente Den Haag Zuidwest, waar onder meer de Abdijkerk onder valt, doneren een flink bedrag. Zo wordt er in totaal bijna 4000 euro opgehaald; geld dat wordt besteed om individuele noden te lenigen.

Handen uit de mouwen

Lies Oost is erg dankbaar voor de actie. Er is door de overstroming een gigantische golf van dingen die geregeld moeten worden door de diaconie, die kerken heeft in Maastricht (St. Jan), Valkenburg en Vaals-Gulpen. De diaconie zorgt voor vervoer, waarmee gedoneerde spullen uit heel Nederland – zoals meubels, potten, pannen, kleding en witgoed – terechtkomen in de kerken, om ze vandaaruit rond te brengen. In een andere kerk zijn koffie en broodjes, voor wie daar behoefte aan heeft. En er is een constante stroom aan overleg en vergaderingen. Het gedoneerde geld geeft lucht en rust.

Inmiddels is de eerste chaos voorbij, vertelt Lies begin september, al kunnen sommige mensen nog niet thuis wonen en is een aantal bedrijven nog gesloten vanwege waterschade. Het verzorgen van maaltijden is niet meer nodig, maar de diaconie biedt financiële hulp bij vervanging van beschadigde spullen. 

Willemien de Vlieger-Moll is blij met de uitkomst van de actie, die ook heeft gezorgd voor verbinding en verbondenheid tussen mensen en kerken onderling. ‘Diakenen zijn mensen die op dit soort momenten de handen uit de mouwen steken, en daar helpen waar dat het hardst nodig is. Ook al is dat aan de andere kant van het land. Ik weet dat ze er daar dankbaar voor zijn.’

June Kromjongh