‘Verhalen die houvast en troost geven’

0
526
Wietske Verkuyl en Johannes Borger. Foto: Johannes Borger

‘Taal vinden voor bijzondere ervaringen’. Onder deze titel zijn Wietske Verkuyl en Johannes Borger onlangs gestart met een serie bijeenkomsten in de Abdijkerk. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die hun ervaringen met ‘de overzijde’ met elkaar willen delen, daar taal voor proberen te vinden of die ‘andere’ wereld simpelweg graag willen verkennen. 

Hun paden kruisten elkaar in de Abdijkerk. Als predikant die altijd openstaat voor verhalen over bijzondere waarnemingen, raakte Wietske Verkuyl in contact met Johannes Borger, die als meditatiebeoefenaar dankbaar gebruikmaakte van de faciliteiten van de Abdijkerk. Beiden hebben ze ook persoonlijk ervaren dat er meer is dan we kunnen zien of verklaren. Johannes ontdekte dat hij door healing mensen kan helpen, Wietske had ooit een lichtervaring waarbij ze de vrede en vreugde voelde van de overzijde. Al pratend ontstond het idee om een serie bijeenkomsten te organiseren met mensen die ook dat soort ervaringen hebben of erin geïnteresseerd zijn. 

Troost

‘Ik merk dat gemeenteleden buitengewone ervaringen niet snel met elkaar delen, omdat er heel lang een taboe op heeft gelegen in de kerk’, zegt Wietske. ‘De kerk heeft dit onderwerp buitengesloten en wij hebben geleerd om het onzin te vinden. Dat is jammer, want de Bijbel staat vol met verhalen over bijvoorbeeld engelen, visioenen en genezende gaven.’ Omdat de mensen in haar kerk voelen dat hun predikant hen niet zal veroordelen, vertrouwen ze haar hun bijzondere verhalen toe. Niet zelden voor het eerst in hun leven. ‘Zulke ervaringen gaan een leven lang mee. Ze geven troost en houvast.’ Daarom vindt Wietske het mooi en belangrijk dat mensen dat ook met elkaar kunnen delen en vanuit dat verlangen is de groep ontstaan.

Nieuwsgierigheid

Wietske: ‘Elke deelnemer heeft zijn eigen ervaringen.’ Die zijn niet in één woord of zin te vangen. Het kan gaan om een uittreding, een bijna-doodervaring, een eenheidservaring, een ontmoeting met een engel of om heldere gaven, zoals helderziendheid of helder voelen. Johannes is naast medebedenker ook een van de deelnemers. Hij doet vooral mee uit nieuwsgierigheid naar de energetische wereld. Zo’n twee jaar geleden bezocht hij de christelijke, spirituele gemeenschap Findhorn in Schotland. Een van de grondleggers ontvangt berichten van God en geeft die door aan de gemeenschap. ‘Ik ontdekte dat het heel normale mensen zijn’, zegt Johannes lachend. Vanuit zijn christelijke achtergrond was hij niet bekend met dergelijke ervaringen. Nog steeds wil hij ver blijven van alles wat naar het zweverige of de donkere kant neigt. Het nuchtere besef dat het goed voelde, dat het oké was, maakte dat hij deze wereld verder ging onderzoeken. Hij volgde een cursus healing en ontdekte dat hij helende krachten heeft. Sterker nog: Johannes is ervan overtuigd dat iedereen in meer of mindere mate kan helen. 

De titel van de bijeenkomsten is niet zomaar gekozen. Wietske: ‘Als je bijzondere waarnemingen serieus neemt – van anderen en van jezelf – dan stelt dat vragen bij ons wereldbeeld.’ De vraag is dan: hoe duid je die ervaringen en hoe kun je daar taal aan geven? Woorden aangereikt door Hans Stolp, Rudolf Steiner of Barbara Brennan kunnen daar bijvoorbeeld bij helpen. Daar is dan ook ruimte voor in de bijeenkomsten. Daarna praten de deelnemers er met elkaar over. Tot slot is er een moment van meditatie. Dit alles vindt plaats binnen de muren van het oudste gebouw van Den Haag, de Abdijkerk in Loosduinen, die zich daar met zijn bijzondere sfeer uitstekend voor leent.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomsten vanaf januari, bij Wietske Verkuyl, w.verkuyl@xs4all.nl.