Gids brengt Haagse internationale en migrantenkerken in beeld

0
413
Foto: Sannaz Photography

Op donderdag 11 november wordt de gids over 110 internationale en migrantenkerken in Den Haag gepresenteerd en overhandigd aan burgervader Jan van Zaanen. ‘Ze zijn zo verschillend als maar zijn kan.’ 

Met twintig man in een zaaltje achteraf, met honderd in een omgebouwde slachterij of met 2000 gemeenteleden in een traditioneel kerkgebouw. De diensten worden gehouden in het Frans, Afrikaans, Chinees, Egyptisch Koptisch, Pools, Ethiopisch, Indonesisch of Nederlands. De internationale en migrantenkerken in Den Haag zijn zo verschillend als het maar zijn kan. Maar liefst 110 wisten de samenstellers er te vinden, en zestig daarvan zijn nu uitgebreid beschreven in de kerkengids. 

Reisgids

De gids bevat informatie over de achtergrond van de kerken, over de vieringen – zoals de taal waarin deze gehouden worden – en de activiteiten die de kerken ontplooien. Met verhalen en thema’s wordt ingezoomd op wat er in de kerkgemeenschappen gebeurt. ‘Het is een wereld an sich, mooi om te ontdekken’, vertelt Petra de Nooy van HUB. ‘De gids is bedoeld als reisgids in die wereld.’

Het idee ontstond in 2017 bij HUB, de netwerkclub waar internationale en migrantenkerken elkaar ontmoeten. HUB is een van de projecten van Stichting Mara, die zich inzet voor kwetsbare mensen in Rotterdam en Den Haag en die wortelt in de katholieke traditie. 

Warm

‘Internationale en migrantenkerken zijn vaak warme gemeenschappen, waar relaties en de gemeenschap centraal staan’, gaat Petra verder. ‘Vele hebben voedselbanken en maatschappelijke initiatieven zoals inburgering, eenzaamheidsbestrijding onder jongeren of aandacht voor dementie bij ouderen met een andere culturele achtergrond. Daarbij zijn ze niet altijd even zichtbaar voor andere kerken, maatschappelijke partners of de gemeente Den Haag. Met deze nieuwe gids willen we laten zien wat de kerken allemaal ondernemen. Hopelijk bevordert het de samenwerking en verbinding in de stad.’

Hoe groot de groep met migranten en internationale inwoners in Den Haag precies is, weet Petra niet. ‘Naar schatting zijn er 1,2 miljoen migrantenchristenen in Nederland’, stelt ze. ‘In Den Haag heeft maar liefst 56 procent van de inwoners een migratieachtergrond, en de helft van de mensen met een migratieachtergrond in Nederland is christen. Dat zijn allemaal mensen die dezelfde Bijbel lezen, Pasen en Pinksteren vieren en omkijken naar anderen. Dan is het fijn als je elkaar weet te vinden.’

De gids is vanaf 11 november te bestellen op de website van de HUB of via een mail naar hub@maraprojecten.nl. Op de bijeenkomst wordt het boek gratis uitgedeeld; daarna wordt een bijdrage in de kosten gevraagd. 

June Kromjongh

Info: hub-denhaag.nl