Tussen knuffels en hondenharen

0
297
Foto: Matthijs Termeer

Daags voor Werelddierendag de kerk aan de Elandstraat mens en dier tijdens de speciale Dierendagdienst, met vogelzang en knuffeldieren tussen altaar en tabernakel.

‘Het is belangrijk dat ze zich geliefd voelt’, zegt Xurriantelly Marchena (12) plechtig, nadat haar hamster Chloë tijdens de Dierendagviering is gezegend. Pastor Marijke Witteman heeft de handen deze middag vooral uitgestrekt boven een flinke verzameling knuffelbeesten – niet altijd is het even praktisch om een echt dier mee te nemen naar een kerk midden in de stad. Zo kan het gezin Van der Ham uit Berkel en Rodenrijs moeilijk de geit, het varken, het konijn, de parkiet of de eenentwintig wandelende takken ‘in een klein hokje in de auto meenemen’, zoals vader Herbert uitlegt. 

De Dierendagdienst is niet zomaar een gimmick. ‘We doen het op deze manier om te laten zien dat geloven en het beleven van rituelen niet stil en serieus hoeft te zijn’, verklaart ‘master storyteller’ en parochiaan Michael Driebeek van der Ven, die het verhaal van Sint Franciscus heeft verteld met behulp van uit eigen zak bekostigde kringloopknuffels en vogelgeluiden van internet. ‘Het kan ook vrolijk zijn.’ 

Doorvertellen

Pastor Witteman kwam ‘járen geleden’ op het idee om tijdens een speciale dienst iets voor kinderen te doen, waarbij ze mogen bewegen en niet enkel stil moeten zitten. ‘Het is heel los’, beaamt Driebeek van der Ven. ‘We zitten tussen het altaar en het tabernakel, waar je normaal als gelovige niet zit. Kinderen mogen op het altaar staan. Je doet iets waardoor het wat anders is dan een normale zondag.’ Parochiaan Marijke Kettenis, ter plaatse met dochter Romée (9): ‘Het is waardevol, een stukje bezinning. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn: de dieren, de nabijheid.’ De verhalenverteller: ‘Heel veel mensen hebben een huisdier of herinneringen aan dieren. Mensen en dieren zijn zo verweven met elkaar. Dieren zijn onderdeel van het gezin, met alle liefde en zorgen die erbij horen.’ Huisvader Herbert van der Ham bevestigt dat. ‘Het is goed om erbij stil te staan dat we niet alleen staan. Dieren horen erbij.’ En ze zijn trouwer dan mensen, meent hij. ‘Ze hebben geen dubbele agenda. Met mensen weet je het niet altijd.’ Dochter Liesbeth (10): ‘Je kunt altijd met ze praten, ze vertellen het niet door.’ Voor haar zusje Caroline (8) is het simpel. ‘We zijn hier omdat we in God geloven en allemaal van dieren houden.’

Naast de hamster en de nepbeesten hebben ook enkele honden de zegen ontvangen, al kwam daar wegens coronaperikelen geen wijwater aan te pas. Een ervan is Soldier, op schoot bij Yuresca Marchena. De twaalfjarige hond maakt het inmiddels voor de tiende maal mee. ‘Hij wordt er altijd heel erg vrolijk van’, meldt Xurriantelly opgetogen. Moeder Yuresca vindt het goed dat er aandacht besteed wordt aan dieren. ‘De dieren zijn ook belangrijk voor God. Toen God de aarde wilde omhutselen, koos hij twee van elk dier.’