De vredesgedachte in optima forma

0
407

Het Vredespaleis is een icoon voor de stad. Toch is het merendeel van de inwoners van Den Haag er nog nooit binnen geweest. De kerstperiode is een mooie tijd voor een bezoek aan het symbool van vrede en recht. 

Temple of Peace. Met deze bijna Bijbelse term refereerde Andrew Carnegie, oprichter van de Carnegie Stichting, aan het door hem gefinancierde Vredespaleis. Dat de Amerikaanse filantroop een man van vrede was, blijkt ook uit de missie van zijn Carnegie Stichting. De stichting moet waarborgen dat het Vredespaleis de wereldvrede dient, als een ware vredestempel. Sinds haar oprichting in 1903 maakt de stichting dat waar door het gebouw te beheren en drie gerenommeerde instellingen te faciliteren. Vanaf het begin was dat het Permanente Hof van Arbitrage. Dit hof heeft als taak geschillen tussen landen of tussen landen en organisaties vreedzaam te beslechten. Later kwam daar het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties bij. Daarnaast huisvest het paleis de Haagse Academie voor Internationaal Recht en een bibliotheek voor internationaal recht.

Uithangbord

Claudia Jansen vertelt namens de Carnegie Stichting: ‘Iedereen kent het Vredespaleis als uithangbord van vrede en recht, maar nog niet iedere inwoner van Den Haag is bij ons binnen geweest. Dat komt omdat het Vredespaleis geen museum is dat standaard geopend is. Er kunnen alleen rondleidingen worden gehouden op het moment dat er geen zittingen van de hoven zijn.’ Toch probeert de stichting de inwoners van de stad zoveel mogelijk te betrekken bij het Vredespaleis. Zo opent men al jaren laagdrempelig de deuren tijdens de Just Peace Month. Veel mensen uit de buurt voelen zich al sterk verbonden met het paleis. Dat merkt Jansen uit reacties op berichten over het Vredespaleis die ze plaatst op sociale media.

Om de vredesgedachte nog meer uit te dragen, worden er vanouds winterarrangementen aangeboden rond kerst, met rondleidingen in en rondom het paleis. Ook de extra workshops voor kinderen zijn een begrip, met een speurtocht en warme chocomel als afsluiting. Of deze activiteiten dit jaar ook doorgang zullen vinden, hangt af van de ontwikkelingen rond Covid-19. 

Carillon

Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om rond kerst kennis te maken met het Vredespaleis. Zo raadt Jansen iedereen aan om de virtuele 360-graden panoramatour op de website van het Vredespaleis te bekijken. Bij goed weer kunnen bezoekers zich aansluiten bij rondleidingen door het tuinencomplex. Een bezoek is alleen al de moeite waard vanwege de vijftien meter hoge, mooi verlichte kerstboom, die vanaf 7 december op het plein voor het paleis te zien zal zijn. Het kan bovendien in combinatie met een carillonconcert op dinsdag of donderdag. Jansen: ‘Wie dan toch de gang naar het Vredespaleis maakt, moet beslist ook een bezoek brengen aan het Visitors Centre. In dit kleine, gratis toegankelijke museum wordt de bezoeker door middel van een audiotour uitgebreid geïnformeerd over het Vredespaleis.’

Kortom, het bezoekerscentrum is deze kerst een mooie plek om tot bezinning te komen en na te denken over het ontstaan van de vredesgedachte. Het is net als de tuin een oase van rust, midden in de drukke stad en midden in een roerige tijd.

Speciaal voor de lezers van Kerk in Den Haag heeft het Vredespaleis een aanbieding: op vertoon van de decembereditie van Kerk in Den Haag krijgen bezoekers 10% korting op het boekenassortiment in het Visitors Centre.