‘Lekker kletsen: goed voor ons, voor iedereen’

0
429
'Het is voor jullie leuk en leerzaam, maar ook voor ons'. Foto: Matthijs Termeer

Servet Sahin vluchtte uit Turkije en bouwt nu in Den Haag met zijn gezin een nieuw bestaan op. De Haagse stichting Gast aan Tafel, die nieuwkomers en Nederlanders met elkaar in contact brengt, geeft ze een steuntje in de rug. 

Het is zaterdagmiddag en in het appartement van de familie Sahin aan de Schoutendreef in Den Haag-Zuidwest kijkt de jongste zoon Levent (6) in de keuken naar Netflix en eet mais uit een kommetje. Middelste zoon Bülent (12) scharrelt wat door de kamer en vraagt zachtjes iets aan moeder Zeliha (43). Mehmet (16) is op stap met zijn vrienden; het is niet bekend wat hij precies aan het doen is. ‘Een echte puber’, aldus vader Servet (45) vanuit de keuken, die net als de woonkamer uitkijkt over de Lozerlaan, de Uithof en een deel van het Westland. ‘Wij hebben vrijheid’, zegt hij even later aan de eettafel.

Lange weg 

Met alleen een jas bij zich ontvluchtte Servet Sahin vijf jaar geleden zijn geboorteland Turkije, waar hij onder meer als forensisch onderzoeker en rechercheur werkte. Na de militaire coup van 2016 werd hij ervan beschuldigd gülenist te zijn, een aanhanger van een in Turkije vervolgde stroming. Drie jaar later kreeg hij een verblijfsvergunning, waarna zijn vrouw en zoons overkwamen naar Den Haag.

Sahin volgde een taalcursus bij de Haagse Hogeschool en werkte vrijwillig als chauffeur bij de voedselbank. Het waren belangrijke stappen op de lange weg van integratie, die met de aanmelding bij Gast aan Tafel een belangrijke impuls heeft gekregen. Het gezin van Servet Sahin werd gekoppeld aan dat van de Voorburgse Martine Loos (45), adviseur internationale politiesamenwerking bij het ministerie van Justitie, eerder vrijwillig jobcoach bij Vluchtelingenwerk en moeder van Tessa (15) en David (12). Ze komt vandaag even langs in Den Haag en praat met Zeliha over de vorderingen van Mehmet, die op het Edith Stein College enige moeite heeft met schei- en natuurkunde. Dat komt vooral door de taal. Wiskunde kost hem minder moeite.

Tweerichtingsverkeer

‘Lekker kletsen’, zegt Sahin. ‘Goed voor ons, voor iedereen. Nederlanders ontmoeten vinden wij leuk. Met elkaar praten, elkaar ontmoeten.’ Loos: ‘Het is echt wel tweerichtingsverkeer. Het is voor jullie leuk en leerzaam, maar ook voor ons. Ik lever graag een kleine bijdrage, zodat mensen zich sneller thuis voelen in Nederland. Het is belangrijk, ook voor mijn kinderen. In Voorburg zitten ze altijd in hetzelfde kringetje. De wereld is veel groter. Ik vind het belangrijk dat kinderen dat weten en zien en ervaren dat het een verrijking is.’

De beide gezinnen hebben elkaar nu twee keer ontmoet: op het strand van Scheveningen en bij de Sahins thuis. ‘Ik vond jullie eigenlijk gelijk heel aardig en geïnteresseerd’, roept Loos in herinnering. ‘Ik denk wel dat er een klik was.’ Mehmet en Tessa gingen samen een ijsje halen, al was dat op enig aandringen van de ouders. De meegebrachte voetballen kwamen goed van pas en de scones uit Voorburg zaten al spoedig onder het zand.

Rijstsalade en appeltaart 

Het bezoek aan de Schoutendreef stond in het teken van computerspelletjes voor de jongens en smullen van rijstsalade, broodjes en appeltaart. Na afloop kregen Martine en David allerlei lekkers mee voor Tessa, die vanwege haar toenmalige bijbaantje bij McDonald’s niet kon komen. Het Tupperwarebakje waar het eten in zat, is Loos vandaag vergeten mee te nemen. Het maakt weinig uit, de twee gezinnen zullen elkaar spoedig weer zien. Er staat een borrel van Gast aan Tafel op stapel en de keer daarna gaan ze met zijn allen waarschijnlijk iets actiefs doen, zoals bowlen.

‘Nederland gaf me een kans op een nieuw leven’, zegt Servet Sahin. Verdere uitleg is overbodig. Zeliha, docent Engels van beroep, overweegt een cursus bloemschikken en laadt als een echte Nederlandse haar fiets vol met boodschappen. Zelf heeft Sahin net de eerste week van een intensieve training bij de Rabobank achter de rug. Na bemiddeling door de zwager van Loos, werkzaam bij de bank, is gebleken dat zijn politie-ervaring van grote waarde is. Hij wordt KYC-analist (‘Know Your Customer’) en gaat zich bezighouden met het opsporen van verdachte financiële transacties.

Matthijs Termeer

Gast aan Tafel is op zoek naar vrijwilligers die nieuwe Nederlanders de helpende hand willen reiken bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. Dit kan onder andere door met hen te praten, te eten en activiteiten te ondernemen. Aanmelden kan op www.gastaantafel.nl of bij Maurits Henkemans: secretaris@gastaantafel.nl of 06-55597572.