‘Het is nog erger om niets te doen’

0
258

Ze wist dat ze kon worden tegengehouden en zelfs voor de rechter zou kunnen komen. Toch schreef de zesdejaars geneeskundestudent op Aswoensdag met houtskool op het ministerie van Defensie de kreet: ‘Stop kernwapens’. Onlangs moest ze inderdaad voor de rechter verschijnen.

Arts wil ze worden, en het liefst op de spoedeisende hulp. Omdat dat divers en uitdagend is en bovenal omdat ze iets voor mensen wil kunnen betekenen. Na haar coschappen is ze er klaar voor. De 24-jarige studente neemt daarnaast geregeld deel aan demonstraties en protesten. Meestal demonstreert Mariam voor het klimaat, met de beweging Christian Climate Action, waar ze lid van is. Vorig jaar nam ze in Den Haag ook deel aan een demonstratie tegen kernwapens, samen met het Haags Vredesinitiatief.  

Nevenschade

Mariam: ‘Binnen onze klimaatgroep zit iemand die heel actief is tegen kernwapens. Omdat je deze wapens onmogelijk gericht kunt inzetten, veroorzaak je heel veel nevenschade. Bij burgers, kinderen, generaties die jarenlang nog met straling kampen en hele gebieden die volledig onbruikbaar worden. Eigenlijk zouden we ze nooit meer moeten gebruiken. Toch liggen er kernwapens in Nederland. Die moeten weg.’

Met een groep van dertig demonstranten en een priester trok de Amsterdamse daarom vorig jaar op Aswoensdag naar het ministerie van Defensie. Uitgerekend die dag, om te vragen om bekering van ‘de heilloze weg’ die defensie en de politiek volgens de demonstranten met kernwapens bewandelen. Met de houtskool uit de Aswoensdagviering wilden ze leuzen op de gevel schrijven, maar Mariam werd na het woord ‘stop’ al in de kraag gevat.

Een half jaar later viel er een strafbeschikking van 250 euro op haar deurmat. Of ze die maar even wilde betalen. ‘Als je betaalt, beken je eigenlijk schuld; dat heb ik dus niet gedaan’, zegt Mariam daarover. Onlangs moest ze daarom voor de rechter verschijnen. Die vertelde dat hij zelf ook niet achter kernwapens staat, maar dat het niet om zijn persoonlijke mening ging. Het bekladden van gebouwen is fout, en dus kreeg Mariam de boete van 250 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Vernielingen

Ze vertelt het met droge ogen en heeft geen spijt. ‘Het is niet per se goed om dit soort dingen te doen, want je overtreedt gewoon de wet, maar het is nog veel erger om het niet te doen’, zegt ze. ‘Wel ben ik er pertinent tegen om vernielingen aan te brengen en anderen geweld aan te doen. Daar hebben wij het recht niet toe, maar ik kijk hierin wel naar God. In de Bijbel wordt hij namelijk zo boos als de rijken de armen vertrappen en er geen recht wordt gedaan, dat ik geloof dat we geroepen zijn om het goede te doen. Dat kan op veel manieren, ook door hulp te bieden aan vluchtelingen of aan de voedselbank.’

Ze kijkt bij haar deelname aan protesten wel hoever ze daarin gaat. ‘Onlangs hebben we samen met Extinction Rebellion de lobby bezet van een groot pensioenfonds dat 4 miljard euro investeert in fossiele brandstoffen. Omdat ik hiermee het risico liep om een nacht in de cel te belanden en ik de volgende dag een stage had, ben ik daar op een gegeven moment eerder weggegaan. Toch ben ik ervan overtuigd dat we iets moeten doen. We leven nu alsof we alles maar hebben en kunnen, terwijl anderen hieronder lijden. Ik wil er alles aan doen om daarin iets te veranderen. Of dat uiteindelijk ook lukt, is in Gods hand.’

June Kromjongh

(Fotobijschrift: De demonstratie tegen kernwapens op Aswoensdag in Den Haag)