‘Soms begrijpen kerkgangers het kinderfilmpje beter dan de preek’

0
407

De coronamaatregelen hebben in veel kerken een enorme digitaliseringstrend op gang gebracht. De Bethelkerk in Scheveningen streamde voor die tijd de kerkdiensten al, maar voegt daar sinds de lockdown van vorig jaar de ‘kindermomenten’ aan toe, tot groot plezier van jong en oud.

Bij de kindermomenten gaat het om korte filmpjes die vooraf zijn opgenomen en in de dienst worden afgespeeld. In de filmpjes wordt het thema van de dienst op een begrijpelijke manier weergegeven, vanuit de gedachte om op die manier de kinderen bij de kerk te betrekken.

Dominee Gerco Lock is inmiddels plaatselijk beroemd doordat hij in zijn toga fietsend wordt gefilmd, te zien is op een vissersboot, bij de vuurtoren of met een geënsceneerde waterplant in zijn kraag uit het Verversingskanaal klimt. Er wordt altijd gefilmd op een locatie in Scheveningen. Meestal verzint Lock het onderwerp en soms spelen kinderen er zelf in mee.

Wedstrijdje

De film van deze week wordt opgenomen in een speelgoedwinkel en dan kunnen kinderen natuurlijk niet ontbreken. Merel en Niels krijgen ter plekke drie opdrachten: zoek het grootste speelgoed, zoek het duurste speelgoed en verzamel zoveel mogelijk speelgoed dat je nog kunt dragen. Ze stuiven weg en hebben er duidelijk plezier in. Na afloop van het wedstrijdje zegt de dominee: ‘Weet je, het gaat er eigenlijk niet om wie de duurste spullen heeft, of de meeste, of wie er het eerst is. Het gaat erom wie het meest om een ander geeft.’ Zo zit er in elk filmpje een boodschap verpakt die jong en oud blijkt aan te spreken. Merel en Niels vinden het leuk om de filmpjes te zien in de kerk: ze zijn grappig én het is best ‘cool’ om jezelf op zo’n groot scherm te zien.

Gerco Lock: ‘Iedereen vindt het leuk om iets herkenbaar Schevenings te zien. Oudere gemeenteleden laten ze aan hun kleinkinderen zien. De meeste filmpjes staan namelijk op YouTube. Sommige verhalen lenen zich om letterlijk uit te spelen, zoals het verhaal van Jona in de walvis. Daar ben ik gejonast. Soms begrijpen mensen het kinderfilmpje beter dan mijn preek. Het is eigenlijk een compacte samenvatting. Het dwingt mij in ieder geval om na te denken hoe ik het verhaal van die zondag in een minuut duidelijk kan maken voor anderen. Je moet het wel vereenvoudigen, maar niet versimpelen. En er moet een soort clou in zitten. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. We willen er in ieder geval mee doorgaan. We merken dat het kinderfilmpje aanslaat en dat het voor gezinnen een extra reden is om naar de kerk te komen.’

Duurzaam

Voor het technische gedeelte van de filmpjes zorgt Gert-Jan van den Ende. Hij doet het graag en noemt als positief effect dat een filmpje ‘wat duurzamer’ is. ‘Als een kerkdienst voorbij is, dan is het weg, maar zo’n filmpje kan opnieuw bekeken en gedeeld worden.’ Hij vindt het vooral leuk als er ten minste één keer per dienst wordt gelachen in de kerk. ‘Als iedereen reageert, dát is het mooiste moment!’

Bekijk hier het filmpje