Kerken in Burundi nemen het voortouw

0
423

Burundese overheid ontkent covid

In Nederland lijken we het druk genoeg te hebben met de coronacrisis in eigen land. Maar wie breder wil kijken, kan goed terecht bij stadsgenoten met bijvoorbeeld Afrikaanse wortels, zoals de Voorburgse Anne-Marie Nkurunziza. Via familie en vrienden houdt ze zich goed op de hoogte van de penibele situatie aldaar.

‘Het is ellende, ellende’, zegt Anne-Marie Nkurunziza over de situatie in Burundi. De Voorburgse vluchtte 22 jaar geleden voor het etnisch geweld in haar land naar Nederland. Via een asielzoekerscentrum in Groningen belandde ze bij toeval in Voorburg. ‘Ik leerde een Nederlandse man kennen met wie ik bevriend raakte. Hij vroeg me: “Wat kan ik voor je doen?” “Een woning zoeken”, was haar antwoord.

Nkurunziza voelt zich hier thuis en welkom. Op zondagen ging ze naar de Fonteinkerk, die inmiddels is gesloten. De vieringen waren meer ingetogen dan ze in Afrika gewend was. ‘Daar is het meer dansen en zingen. We gaan helemaal los. Maar ik kom in de kerk voor het Woord van God. Dat is belangrijk, het geeft me hoop.’ Ze is actief als diaken in De Open Hof in Voorburg. ‘Het zijn allemaal lieve mensen’, zo omschrijft ze het contact met de bezoekers en de dominees.

Via de telefoon en WhatsApp houdt ze contact met haar familie die in Burundi woont, onder wie een zus en broer. ‘Lang leve de technologie!’, roept ze uit. Met grote verbazing en bezorgdheid volgt ze de ontwikkelingen rond het coronavirus in haar moederland. In Nederland merkt ze hoe streng de overheid is: anderhalve meter afstand houden, mondkapje op, lockdown en andere maatregelen. Ze ziet op tv hoe premier Rutte zich laat vaccineren en hoe de bevolking wordt opgeroepen zich vooral snel te laten boosteren. De tegenstelling tot de situatie in Burundi kan nauwelijks groter zijn.

Europees probleem

Oud-president Pierre Nkurunziza – ‘We hebben helaas dezelfde achternaam’ – vond het virus een probleem van Europese landen. In Burundi bestond corona niet, zelfs niet toen mensen eraan stierven. ‘De overheid deed niks, geen vaccin, geen maatregelen of campagne.’ Het waren de kerken die uit eigen beweging het voortouw namen.

De meerderheid van de bevolking in Burundi is belijdend christen en de gebedshuizen zitten dan ook vol. ‘Duizend mensen in een zaal, dat kon niet meer. Er kwamen meer diensten op een dag, mensen moesten afstand houden en een mondkapje dragen’, vertelt ze. De kerken gaven zo het goede voorbeeld aan een passieve overheid.

‘Ze laten zien dat corona echt bestaat. Goddank voor de kerk.’ Langzamerhand komt er wat beweging in de gezondheidszorg. Oud-president Nkurunziza verdween van het toneel: hij overleed, nota bene aan corona. De nieuwe regering laat vaccins binnen van Janssen.

Er wordt meer geprikt, al voert de overheid nog steeds geen campagne. ‘Het is de eigen verantwoordelijkheid van mensen.’ In bankgebouwen zijn mondkapjes verplicht, maar niet in het openbaar vervoer of op ministeries. Volgens coronateller.nl zijn er op de bevolking van 10,5 miljoen mensen ruim 27.000 mensen besmet en zijn er 38 mensen overleden.

Nkurunziza denkt dat de mensen in de stad Bujumbura beter af zijn dan in de rest van het land. Daar komen de vaccins nog niet aan. Haar broer en zus werden ook ziek, maar zijn gelukkig weer hersteld. De omikronvariant lijkt ook hier milder te zijn dan zijn voorgangers. Dat hoort ze van een vriendin die in Burundi op het ministerie van volksgezondheid werkt. De Voorburgse blijft alles goed volgen, want met corona weet je het maar nooit.

Corona in Afrika

In een nieuw rapport van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, staat dat op 10 oktober 2021 in Afrika ruim 8,4 miljoen besmettingen zijn gerapporteerd en 217.000 doden. De WHO schat echter in dat het aantal besmettingen zeven keer hoger is dan gemeld wordt. Twee van de drie coronadoden zijn niet geregistreerd, luidt de analyse van de WHO. Slechts 6% van de Afrikaanse bevolking is volledig gevaccineerd. Tegelijkertijd zijn demografische omstandigheden een voordeel in de pandemie: de gemiddelde leeftijd is 19,5 jaar. Van de 1,3 biljoen inwoners is slechts 6 miljoen ouder dan 80 jaar.

Bron: The Lancet, WHO-rapport ‘Undetected COVID-19 cases in Africa, november 2021’