‘Sommigen slikten een doosje pijnstillers per dag’

0
278

Geen geld voor de tandarts

Mensen die dagelijks rondlopen met kiespijn omdat ze geen geld hebben voor een tandartsbehandeling. De Voorburgse tandarts Mahdi Khalilzada vond het onverdraaglijk en deed er wat aan. Nu roept hij ook de Haagse kerken op om mensen aan te dragen voor een behandeling.

Vijf jaar was Mahdi Khalilzada toen hij met zijn ouders, broers en zus vanuit Kabul naar Nederland vluchtte. Het was 1997 en de situatie toen, met een oprukkende Taliban, leek schrijnend veel op die van nu. Zijn ouders waren liever in Afghanistan gebleven, dus eenmaal in Nederland zei zijn vader: ‘Wij hebben alles opgegeven voor jullie. Nu gaan jullie hier je best doen.’

Na de middelbare school koos Khalilzada voor de studie tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Als kind was hij altijd al gefascineerd door de gedachte dat hij als arts mensen van hun pijn zou kunnen verlossen. Na zijn afstuderen deed hij ervaring op in verschillende praktijken en sinds 2019 is hij de trotse eigenaar van Tandartspraktijk Voorburg.

Eerlijke glimlach

Eenmaal werkzaam in zijn eigen praktijk, kreeg hij af en toe mails van mensen met pijnklachten die graag behandeld wilden worden, maar die geen geld hadden om de tandarts te betalen. Ze vroegen hem of hij toch iets voor hen kon betekenen. Het zette de jonge tandarts aan het denken. Khalilzada: ‘Het stemde me triest dat zoiets kon gebeuren in een land als Nederland, waar alles goed geregeld lijkt.’ Hij sprak erover met zijn partner Yeganeh, tandarts in opleiding. Samen kwamen ze op het idee om een gratis behandeling aan te bieden aan mensen die om financiële redenen jarenlang niet naar de tandarts zijn geweest en veel pijn hebben. Het idee mondde uit in een project dat vorig jaar werd gelanceerd onder de naam ‘Eerlijke Glimlach’. Gedurende vier zondagen in april bevrijdde Khalilzada, samen met een team van vrijwilligers, zo’n honderd patiënten van hun pijn; van daklozen en verslaafden tot ondernemers die failliet waren gegaan en geen cent meer te besteden hadden.

Patiënten werden aangedragen door de Voedselbank en het Leger des Heils, of ze kwamen op de oproep af die Khalilzada op sociale media had geplaatst. Er waren patiënten die zo lang met pijn hadden rondgelopen dat ze na de behandeling huilden van dankbaarheid. Khalilzada: ‘Sommigen slikten een doosje pijnstillers per dag. Het gaf veel voldoening om deze mensen te kunnen helpen. Mijn vaste patiënten zijn ook dankbaar, maar dit voelde toch anders.’ Volledige saneringen werden niet uitgevoerd, net zo min als luxe behandelingen. Het doel was om mensen van hun acute pijn af te helpen, door bijvoorbeeld gevorderde gaatjes te vullen en tanden of kiezen te trekken. In een enkel geval werd er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.

Basisverzekering

Even droomt Khalilzada hardop weg als hij bedenkt hoe mooi het zou zijn als alle tandartsen zijn voorbeeld zouden volgen. Maar dan schudt hij zichzelf weer wakker. ‘Dat is geen oplossing. Het probleem is het zorgstelsel. De controle, de gebitsreiniging en het vullen van een gaatje moeten terug in de basisverzekering. Het voorkomt duurdere behandelingen en het maakt dit soort initiatieven overbodig.’

Vanwege de grote respons in 2021 gaat het project in april op herhaling. Voor dit jaar roept Khalilzada ook de kerken in Den Haag op om mensen voor een behandeling aan te dragen. De oproep is uitsluitend bedoeld voor mensen met kiespijn die financiële problemen hebben en daardoor niet zelf de tandarts kunnen betalen.

Aanmelden voor het project ‘Eerlijke Glimlach’ kan tot en met 28 februari 2022 en alleen via het e-mailadres: info@tpvoorburg.nl.