Aan het eind van de ramadan is het alsof je opnieuw geboren bent’

0
384

Ramadan en veertigdagentijd dit jaar deels tegelijkertijd

Het gebeurt niet vaak, maar dit jaar zitten er twee weken overlap tussen de islamitische ramadan en de christelijke vasten- of veertigdagentijd. Yasmine Soraya, projectmedewerker bij het Wereldhuis van Stek, houdt jaarlijks de ramadan. Hoe beleeft zij deze periode?

Wat doe je en wat laat je tijdens de ramadan?

‘Toen ik in Indonesië woonde, deed iedereen mee aan de ramadan. Hier is dat natuurlijk anders. Ik vast nu samen met mijn man; mijn kinderen zijn nog te jong om volledig mee te doen. We eten en drinken niet vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Je moet ook je emoties onder controle houden, dus niet boos worden of huilen. De betekenis van vasten is voor ons zelfdiscipline. Wij bidden het hele jaar door vijf keer per dag, maar tijdens de ramadan doen we dat nog langer. De eerste weken een kwartier tot een uur langer, maar de laatste tien dagen bidden we de hele avond, wat we afwisselen met lezen in de Koran. We hebben tijdens de ramadan altijd een doel, bijvoorbeeld één boek uit de Koran helemaal uitlezen. Ook geven we meer aan andere mensen. Dat kan geld zijn, maar ook kleren of aandacht. Gewoon vriendelijk zijn, meer glimlachen naar elkaar.’

Wat brengt zo’n periode jou?

‘Het is mijn bewuste keuze om het te doen. Vasten is tussen jezelf en God en daardoor is het verdiepend. Het gaat mij niet alleen om het vasten. Het geeft mij ook een goed gevoel om meer voor de gemeenschap te doen. Het maakt je een beter mens. En het is reinigend; vasten is goed voor mijn lichaam.’

Vind je het weleens moeilijk?

‘Soms, zeker in de zomer is het moeilijk om niet te drinken. De eerste vijf dagen krijg je altijd honger, maar je went er ook aan. Op mijn werk gaat het goed; dan heb ik het druk en ben ik afgeleid, waardoor ik niet aan eten en drinken denk.’

‘De ramadan brengt mensen meer samen, we vergeven elkaar’

Kijk je ernaar uit?

‘Ja, altijd! De ramadan brengt mensen meer samen en wij vergeven elkaar. Ruzies worden bijgelegd. Dat is best intens. Ik ben ook weleens moe aan het eind van de dag, ook van al het bidden. Tegelijkertijd is dat het bevredigende van de ramadan; dat je het allemaal doet, ook al is het weleens zwaar. En het eindigt natuurlijk met het Suikerfeest, een heel speciale en gezellige dag waarop vrienden en familie elkaar bezoeken en samen eten. Aan het eind van de ramadan is het alsof je opnieuw geboren bent.’

Eerste boodschap van God

De ramadan is in de islam de heilige maand van spirituele inkeer, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt, tenzij men daarvan vrijgesteld is. De ochtendmaaltijd wordt shor of sohor genoemd, de maaltijd na het vasten is de iftar. Moslims herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving. De periode van de ramadan wordt bepaald door de islamitische maankalender, waardoor de ramadan niet steeds op dezelfde datum van de Gregoriaanse kalender valt. Vasten is een van de vijf zuilen van de islam en om die reden verplicht. Dit jaar is de ramadan van 1 tot en met 30 april.