‘De Nieuwe Passie’ in de Bethelkerk

0
417

In de veertigdagentijd is er in de Scheveningse Bethelkerk een bijzondere voorstelling met expositie bij te wonen. Daarbij worden tien gedichten, tien schilderijen en tien muziekstukken bij elkaar gebracht. Samen vormen zij een omgang in het lijdensverhaal. Dichter Willem Jan Otten en kunstenaar Paul van Dongen werken eraan mee.

Gerco Lock, predikant van de Bethelkerk, legt uit hoe het initiatief is ontstaan. ‘Onze jaarlijkse uitvoering van de Marcuspassie was door corona niet meer mogelijk. We zijn naar andere vormen gaan zoeken om het lijdensverhaal dichterbij te brengen. Zo exposeerde kunstenaar Marc Mulders vorig jaar in de Stille Week in de Bethelkerk. Voor dit jaar heb ik Paul van Dongen benaderd, die een samenwerking met Willem Jan Otten voorstelde. Voor ons is het een nieuwe manier om in de sfeer van de veertigdagentijd te komen. Het lijdensverhaal wordt niet letterlijk gevolgd, maar de thema’s stemmen tot nadenken. Daarmee wordt het toegankelijk voor een breder publiek.’

Van hand tot hand

‘De voorstelling is bewust intiem gehouden’, vertelt Lock. ‘Willem Jan Otten draagt steeds een van zijn gedichten voor. Na het gedicht krijgen de bezoekers een kunstwerk van Paul van Dongen in handen. Zo komt het verhaal heel dichtbij en wordt het van hand tot hand doorgegeven. Ondertussen klinkt passiemuziek van Ars Musica, onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Ook de muziek is intiem en dichtbij, vertolkt door een enkele zangstem met begeleiding van een strijkerskwintet.’

De voorstelling is beperkt toegankelijk, voor drie groepen van zeventig personen. Gekoppeld aan de voorstelling is er een expositie in de Bethelkerk waarin meer werk van Paul van Dongen te zien is. De bijbehorende gedichten van Willem Jan Otten zijn dan te beluisteren via het scannen van een QR-code. Ze worden door de dichter zelf voorgedragen.

Zondag 27 maart om 13, 15 en 17 u. Bethelkerk, Jurriaan Kokstraat 175. Informatie en kaarten: denieuwepassie.nl. Openingstijden expositie: 2, 9, 15 en 16 april van 14-17 u.