‘Iemand die hun hoofd boven water houdt’

0
358

JONG Transvaal | Schilderswijk genomineerd voor Appeltje van Oranje

Van vmbo-basis tot vwo-6: iedere leerling uit het voortgezet onderwijs kan terecht bij JONG Transvaal | Schilderswijk, een project van Stek dat huiswerkbegeleiding en coaching biedt aan Haagse scholieren. Het is genomineerd voor de Appeltjes van Oranje, een wedstrijd van het Oranjefonds.

Ahmed Mansour (27)werkt nog even het logboek bij met de verrichtingen van de leerlingen, voordat hij de computer afsluit en een laatste ronde maakt door het pand van de Paardenberg in Transvaal, een buurt-en-kerkhuis van de diaconale organisatie Stek. Het is na zevenen op een dinsdagavond en de huiswerkbegeleiding zit erop. Vandaag heeft slechts een handjevol scholieren zich in de studieruimte van de Paardenberg gemeld. Dat heeft vooral te maken met de coronapandemie die huishoudt op de middelbare scholen. Het is zeker geen maatstaf voor de populariteit van wat Mansour omschrijft als ‘een huiskamer waarin jongeren vertrouwen krijgen in zichzelf, in hun leercapaciteit’. Integendeel: met twee locaties in Den Haag, een derde in de planning en een wachtlijst voor de deelnemers is JONG gerust een succes te noemen.

Rolmodel

Ahmed Mansour is een van de vijf hoofdtutoren van JONG Transvaal | Schilderswijk en al meer dan tien jaar betrokken bij het project, sinds hij ooit zelf als havoleerling aanklopte voor huiswerkbegeleiding. Tegenwoordig werkt hij voltijds als trainee bij een overheidsdienst, is bij de prestigieuze Nyenrode Business Universiteit bezig aan zijn pre-master accountancy en staat twee tot drie keer per week de deelnemers van JONG bij.

Het vleesgeworden rolmodel voor het Stek-project dus, dat in zijn oorspronkelijke vorm teruggaat tot 2008, toen er vanuit de wijk vraag ontstond naar huiswerkbegeleiding. Sinds een jaar of vier, vijf is die activiteit uitgegroeid tot ‘meer een totaalpakket’, zoals coördinator Inge van Bommel het omschrijft. ‘School wordt steeds ingewikkelder’, zegt zij. Het is niet enkel huiswerk dat de aandacht van de gemiddelde scholier opslorpt – ook kwesties als de juiste studierichting, het vinden van een stageplek, solliciteren en de omgang met leraren, medeleerlingen en sociale media maken het scholingstraject van jongeren er niet gemakkelijker op. Zo is in de loop der jaren persoonlijke coaching steeds meer onderdeel geworden van de begeleiding die JONG biedt.

De tutoren staan in nauw overleg met de leerling, school en ouders en zijn een vraagbaak met betrekking tot alle hindernissen die een scholier anno 2022 kan tegenkomen. ‘Het gesprek aangaan is voor hen al een verlossing’, zegt Mansour. ‘Ze hebben behoefte aan iemand die hun hoofd boven water houdt.’ Inge van Bommel vult aan: ‘Het gaat erom dat je er bent. De leerlingen lopen op een pad en wij lopen ernaast tot ze een diploma hebben.’

Er zijn weinig plekken waar jongeren buitenshuis ongestoord kunnen studeren. Bovendien is huiswerkbegeleiding vaak duur, terwijl JONG Transvaal | Schilderswijk een zeer betaalbare bijdrage (8 tot 12 euro per maand) rekent.

Kansengelijkheid

En nu is JONG Transvaal | Schilderswijk dan in de race voor een van de drie ‘Appeltjes van Oranje’. Het Oranjefonds biedt met deze jaarlijkse verkiezing financiële steun aan ‘uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving’. Het thema van 2022, ‘kansengelijkheid voor alle jongeren’ typeert waar JONG Transvaal | Schilderswijk al ruim tien jaar mee bezig is, en vandaar de aanmelding. Mocht het project in de prijzen vallen, dan brengt het geldbedrag de droom voor een derde locatie in Moerwijk een stapje dichterbij.

‘Persoonlijke Coaching is onderdeel van de begeleiding’

Kansenongelijkheid is een thema dat in Transvaal en de Schilderswijk misschien meer speelt dan in sommige andere Haagse wijken, maar scholieren uit alle delen van de stad weten JONG te vinden. Hofstad Lyceum, Vrijzinnig Christelijk Lyceum, Sorghvliet, Edith Stein, Maerlant; moeiteloos somt Van Bommel de scholen op. Vanavond is een vwo5-leerling bezig met het voorbereiden van haar herkansingstoets wiskunde B. ‘De oude docent wilde geen theorie uitleggen, de nieuwe docent legt ook slecht uit’, zegt ze laconiek. Ze volgt het profiel natuur en techniek, wil dokter worden en komt hier al ongeveer drie jaar twee keer per week voor ‘vragen over huiswerk, vervolgstudies en wat ik na school kan doen’. De school gaf haar aanvankelijk een havo-advies. Dat werd herzien na een second opinion, door haar ouders aangevraagd bij JONG Transvaal | Schilderswijk.

Uit de tien genomineerden worden in mei drie winnaars gekozen, die – vanwege het lustrumjaar – hun Appeltje van Oranje zullen ontvangen van koning Willem-Alexander.

Fotobijschrift: Ahmed Mansour, een van de hoofdtutoren van JONG Transvaal | Schilderswijk