Hoe vast jij?

0
288

Henk Baars:

Ik zou werkelijk niet weten of onze Lieve Heer houdt van mensen die vasten. Ik heb de indruk van niet, als ik Jesaja 1,11 zo lees: ‘Wat moet ik met al jullie offers?’, zegt de Heer. ‘Ik heb genoeg van die schapen, die vetgemeste kalveren; het bloed van stieren, rammen en bokken wil ik niet.’ Duidelijker kan eigenlijk niet. Natuurlijk ligt de echte bron van mijn niet willen vasten in mijn jeugd. Mijn serieus katholieke vader kwam in de vastenperiode dikwijls wit om zijn neus van zijn werk omdat hij vastte. Mijn moeder voer dan uit. ‘Dat is toch niet voor mensen die de hele dag hard moeten werken, waar is dat goed voor?’ Ik stond aan de kant van mijn moeder en heb het ook nooit meer gedaan. Mijn spiritualiteit ligt in de diaconie en dat is soms zwaar. Dan moet je goed eten met dagelijks een half glaasje wijn voor het hart.