Maria in spijkerbroek

0
578

Voorstelling over ‘de moeder van iedereen’

De voorstelling MARIA, MARIA, MARIA van het Leidse muziektheatergezelschap de Veenfabriek, oogst veel lof. ‘Ik denk dat mensen er troost uit halen’, zegt regisseur Joeri Vos.

‘Ave Maria’ in het Aramees a capella gezongen door Anass Habib: de betovering begint al meteen, meent een recensent. Vijf sterren gaven de dagbladen en lyrisch is ook het publiek over de voorstelling waarin de beroemdste moeder ter wereld op het podium zingt en vertelt, omringd door muzikanten. Regisseur Joeri Vos (41): ‘Het idee voor MARIA, MARIA, MARIA kwam van onze muzikaal leider en componist Bastiaan Woltjer. Hij heeft een fascinatie voor de 13e-eeuwse Spaanse Cantigas de Santa Maria, die hij kent uit zijn jeugd. Ik was meteen overtuigd, de muziek raakt mij ook heel erg.’ De liederen vertellen over de opzienbarende wonderen van Maria. Vos: ‘De voorstelling nam vorm aan door gesprekken met elkaar. Wat zijn onze ervaringen met moederschap of met de dood? Jacobien Elffers, die Maria speelt en onze muzikanten uit Marokko, Syrië, Spanje en Frankrijk hadden zoveel mooie verhalen dat ik wel tien voorstellingen had kunnen maken.’

‘Humor en ernst, religie en atheïsme, alles komt aan bod’

Wonderen

De jaren nul en het hier en nu worden door elkaar heen gevlochten, net zoals humor en ernst, religie en atheïsme en God en Allah. Het ene moment schept Maria op over haar zoontje Jezus dat een gevallen meisje overeind helpt (een verwijzing naar Maria Magdalena), het volgende moment onthult ze dat ze van zichzelf maar één anekdote per keer – die ook nog eens grappig en kort moet zijn – aan kinderloze vrienden mag vertellen. De thema’s wonderen en vluchten komen langs. Waarom werden de zwangere Maria en Jozef precies op tijd gewaarschuwd te vertrekken? Hun vlucht sluit aan op verhalen van Syriërs van nu. ‘Als er oorlog is of als er heel veel dingen fout gaan in je leven, met lijden en pijn, dan lijken normale, kleine dingen een wonder’, zegt Vos. ‘Zo vertelde een muzikant hoe hij asiel moest aanvragen in een land waar hij niet wilde blijven. Bij de inschrijving ging de computer kapot en kwam hij er onderuit.’

Heiligschennis

Dan de aanbidding van Maria; het is nogal een verantwoordelijkheid om de moeder te zijn van iedereen, zoals de paus in troostrijke woorden opperde. ‘Hoe moet dat voelen? Daarvoor putten we inspiratie uit superster Billie Eilish die fans nooit teleur wil stellen en hun bij een ontmoeting de allerhoogste “high” wil geven.’ Iedereen kan iets voor een ander doen, al is het klein of praktisch. Dat komt ook in de voorstelling naar voren. En vanwaar de blouse en spijkerbroek? ‘We realiseerden ons dat kostuums en opsmuk eigenlijk alleen maar afleidden.’ Het gezelschap wil niemand beledigen, staat op de site. Waren er negatieve reacties? ‘Slechts enkele. Een atheïst vond dat we kritiek op religie moesten uiten en de meest extreme uitzondering was iemand die Maria in jeans heiligschennis noemde. Maar er zijn mensen uit een kerk in Leiden komen kijken en die vonden het prachtig.’

Tanya van der Spek

21, 22 en 23 april, 20 u. Lutherse kerk, Lutherse Burgwal 7
Meer info www.veenfabriek.nl, tickets www.hnt.nl