‘De nieuwe parochie voelde als een warm bad’

0
717

Martha Vermeulen over haar inspiratie:

In de rubriek Geraakt is dit keer Martha Vermeulen, actief lid van de rooms-katholieke Heilige Familiekerk, aan het woord. Zij voelt zich het meest geraakt door gebeurtenissen en verhalen die laten zien hoe God aan het werk is in het hier-en-nu.

Getuigenissen van mensen boeien Martha Vermeulen misschien nog wel meer dan de verhalen in de Bijbel. Het laat zien hoe God aan het werk is in het hier en nu. Ook in haar eigen leven. Zo was er een moment dat haar leven als een kaartenhuis ineen leek te vallen. Ze raakte haar baan kwijt, haar moeder werd ernstig ziek en het koor waar ze met haar man op zat, werd opgeheven. Het zette haar sociale leven onder druk en ze vroeg zich af waarom haar dit allemaal moest overkomen. Later realiseerde ze zich dat er juist mooie dingen voor in de plaats waren gekomen: een nieuwe parochie die aanvoelde als een warm bad, een actiever geloofsleven, en tijd om zich in te zetten voor kerk en maatschappij.

Leren en delen

Binnen de zogeheten gezinsmisgroep van haar nieuwe parochie, de Pauluskerk, was er behoefte aan meer verdieping. De pastoor spoorde de groep aan om naar een Cursillo-weekend te gaan. Deze jaarlijkse, driedaagse cursus over ‘christen-zijn’ zou een belangrijke rol gaan spelen in Vermeulens leven. Van deelnemer werd ze lid van het landelijk team dat de cursus organiseert. Tijdens een Cursillo-weekend leren cursisten aan de hand van korte inleidingen en getuigenissen van elkaar, met als doel zelf actief te worden op de plek waar God hen plaatst. ‘Die getuigenissen raken’, vertelt Vermeulen, ‘en veel meer dan een theoretisch verhaal.’ Aan het eind van het weekend worden de cursisten uitgenodigd te delen wat ‘de Heer op hun hart gelegd heeft’. Dat delen gebeurt in een sfeer van ‘niets is goed of fout’. Die methode van leren en delen beviel haar en de cursus smaakte naar een tweede weekend. Maar de voorzitter van Cursillo had iets anders voor haar in petto. Vermeulen: ‘Ik ben nu elke keer betrokken vanuit de rol van inleider. Daarmee hoop ik iets van God door te geven aan de cursisten. Maar ik neem er ook zelf telkens weer enorm veel van mee.’

‘Haar leven leek als een kaartenhuis ineen te vallen’

De cursus zorgde niet alleen voor verdieping van haar eigen geloofsleven. Het werkte ook als een katalysator voor haar betrokkenheid bij haar eigen kerk en buurt. Sinds de Pauluskerk gesloten is, kerken Vermeulen en haar man in de Heilige Familiekerk aan het Kamperfoelieplein. In een tijd waarin de kerk steeds minder relevant is voor jongeren, werd ze actief in de kinderwoorddienst, ze hielp mee om M25 op te zetten, een initiatief om tieners actief te laten worden voor een ander, en ze werkt mee met de voorbereiding van het vormsel. Het zijn slechts een paar voorbeelden uit de lange reeks activiteiten waarbij ze betrokken raakte of waarvan ze het voortouw nam.

Bouwkeet

Een van die initiatieven is ’t Praethuys. Deze voormalige bouwkeet met de uitstraling van een vakwerkhuisje hebben Vermeulen en haar man omgetoverd tot een inloopcentrum. Aanvankelijk kregen ze geen toestemming om het gebouwtje achter de kerk op te knappen. Het zou enorm veel geld gaan kosten. Maar het echtpaar zette door en het toeval wilde dat de meest gunstige offerte voor de dakrenovatie nét onder het bedrag uitkwam waarvoor toestemming van het bisdom vereist was. Maar in toeval gelooft ze niet. ‘Zoiets valt je toe’, spreekt ze haar moeder na.

Door haar werkloosheid had Vermeulen lange tijd het gevoel dat ze er niet toe deed. Na het zoveelste jaarcontract stortte ze zich op vrijwilligerswerk. Daarin vond ze vervulling, naast haar werk voor Cursillo. Vermeulen: ‘Eigenlijk moet je je realiseren dat God je op een bepaalde plek zet. Dan kan de Heilige Geest op die plek zijn werk doen.’

Roelie Dröge

Het afgebeelde kunstwerk is van Hans Stapel, Nieuwe hemel en aarde 2. Hansstapel.nl