‘De sigarettenfilters zijn het ergst’ 

0
736

Eensgezinde senioren met vuilprikkers langs de vloedlijn

Ze zijn niet te missen, de vuiljutters van Slimme Senior. Gekleed in opvallend groen en oranje struinen ze met hun vuilprikkers elke donderdagochtend het Scheveningse strand af. Hun hart voor de natuur en voor elkaar drijft hen. Want het is naast zinvol ook erg gezellig.

‘Ze keilen het hier gewoon over de rand’, roept Cora (63), die met haar vuilprikker een hondendrol in een zakje omhoog houdt. ‘Wel twintig zakjes liggen hier!’ Bettine, oprichtster van de groep Vuiljutters, reageert verontwaardigd. Ze houdt zelf twee sigaretten beet waar de tabak uit is. ‘Die gebruiken ze voor drugs’, zegt ze. ‘En dan laten ze ze achter. Die sigarettenfilters vind ik misschien nog wel het ergst. Twaalf jaar lang blijven ze in de natuur, en ondertussen scheiden ze gif uit dat in de grond verdwijnt. De microplastics komen in zee. Voorbijgangers schrikken als ik het ze vertel.’

Luiers

Ze is al bijna vier jaar de kartrekker en oprichtster van de groep die onderdeel is van het Haagse platform voor 55-plussers. ‘Al zoekend naar een wandelclub stuitte ik op Slimme Senior. De naam trok me aan; die is natuurlijk ironisch bedoeld. Het gaat er niet om dat je slim bent, maar nadenkt over je toekomst.’

‘We proberen mensen bewust te maken van het afval’

Eenmaal onderdeel van de activiteitenappgroep opperde ze het vuiljutten. Het was meteen een succes. Elke donderdag van 11.00 tot 13.00 uur jut ze afval met iedereen die aanhaakt. Dan weer bij de lus van lijn 11, dan weer bij het Zwarte Pad. Na een lekkere kop koffie verdwijnt al het zwerfvuil dat ze tegenkomen in een zak. Plastic bekers, blikjes, piepschuim, stukken plastic, en – hoger aan de kustlijn – stukken visnet, touwen en strandspeelgoed. Ook luiers, die liggen vaak in de duinen.

‘Het werkt verbindend als je met elkaar zorg draagt voor de wereld, ook al is het maar een druppel op de gloeiende plaat’, vindt Ineke (67). ‘Het is ook vooral symbolisch bedoeld, we proberen mensen bewust te maken van het afval. En als je dit zo samen doet, werkt het bijna verslavend.’ Atie (68) vertelt: ‘Ik ben begonnen omdat ik het zinvol vind, maar het is ook heel meditatief. Je komt gewoon tot rust.’

Er is nog een Ineke (73) in de groep. Zij is naast jutter ook bestuurslid, en heeft door het netwerk al veel nieuwe sociale contacten gekregen. ‘Omdat je dingen met elkaar onderneemt en met elkaar in gesprek komt, bouw je vriendschappen op. Het zijn allemaal levendige mensen met mooie ideeën. We mogen dan wel ouder zijn, maar we zijn zeker nog niet afgeschreven.’

June Kromjongh

Meer weten of meedoen? Kijk op slimmesenior.nl