Heiligverklaring Titus Brandsma

0
466

Paus Franciscus zal op 15 mei pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) heilig verklaren. De Nederlandse bisschoppen en de Orde van de Karmelieten hebben eind maart een informatief en lezenswaardig blad over deze ‘heilige van de Lage Landen’ uitgegeven. Al lezend wordt duidelijk hoe betekenisvol Brandsma voor ons en de wereld van vandaag is.

In een lezing over ‘Godsbegrip’ in 1932 zei Brandsma: ‘Wij moeten God vooral zien als de diepste Grond van ons eigen wezen en hem aanbidden niet alleen in ons eigen wezen, maar evenzeer in alles dat bestaat, ten eerste in al onze naasten, maar evenzeer in de natuur, in het heelal, want Hij is alom tegenwoordig.’

Brandsma heeft voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog journalisten geadviseerd om geen leugens en propaganda te verspreiden en om onderdrukking en vervolging niet goed te praten. In het concentratiekamp Dachau – waar Brandsma in 1942 omkwam – was hij een steun voor veel medegevangenen. Hoe zou deze mysticus van toen tegen de verschrikkelijke oorlogen van deze tijd aankijken?

Aan de vooravond van de heiligverklaring staat op 10 mei in Rome een symposium gepland over Titus Brandsma als de eerste 20e-eeuwse journalist die heilig wordt verklaard. Er gaan stemmen op om paus Franciscus te vragen om Titus Brandsma tot patroonheilige van de journalistiek uit te roepen. Internationale Vaticaanjournalisten ondersteunen deze oproep.

Het blad Titus Brandsma, heilige van de Lage Landen is verkrijgbaar bij bisdomdenbosch.nl

Greet Kappers