‘Voor veel mensen is deze plek een zegen’

0
384

Tuinierend werken aan eigen herstel in de Tuinen van Greens

In de zorgtuin van stichting Tuinen van Greens in het Westbroekpark werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De oogst gaat naar het populaire restaurant ernaast.

‘Ik zie weer hoe mooi de natuur en de bloemen zijn’, zegt Yvette, die deelnemer is bij de stichting Tuinen van Greens. ‘Tijdens mijn depressie zag ik dat niet meer, alles was grijs.’ De zorgtuin bevindt zich in het Westbroekpark, langs water, met uitzicht op de Nieuwe Badkapel en op een steenworp afstand van de bijbehorende horecagelegenheid Greens. Een schelpenpad leidt langs de moestuin, kruiwagens en een composthoop. Voorbij de knoflook en kolen wijst Yvette naar de plek waar een bloemenbed komt. Tussen de blokhut en de stijlvolle kas die soms wordt afgehuurd voor vergaderingen, knettert vuur in een houtkachel. Het verwarmt de pauzerende mensen. Stralende ogen, ook al is een deel van hen herstellende van een burn-out of verslaving. Yvette kreeg tien jaar geleden een zware depressie. ‘De tuin heeft me enorm geholpen. Hij is mooi en voelt rustig en beschermend aan. Iedereen is zo aardig en de begeleiding is heel goed. Ook zijn we met een leuke groep: heel verschillend, maar we respecteren elkaar. Je kunt jezelf zijn. Het is een kleine wereld op zichzelf buiten de jachtige maatschappij. Door dit alles heb ik in drieënhalf jaar uit mijn depressie weten te klimmen.’

Eetbare bloemen

Voor de werving en begeleiding van deelnemers en vrijwilligers werkt de stichting Tuinen van Greens samen met de Haagse Stichting Mens en Tuin. Mijke van Waesberge is een van de werkbegeleiders vanuit Mens en Tuin. ‘Voor veel mensen is deze plek een zegen, je ziet ze opbloeien. Het geeft ook veel voldoening als de eetbare bloemen, verse kruiden en groenten op de borden van gasten van het restaurant belanden.’ Deelnemers leren veel van Van Waesberge, die de biologisch-dynamische land- en tuinbouwschool heeft gedaan. Hier wordt antroposofisch geïnspireerd gewerkt. ‘We volgen de seizoenen en vieren jaarfeesten.’
‘Het restaurant is een toonbeeld van duurzaamheid’
Bij restaurant Greens lunchen wandelaars en huren dagjesmensen een sloep. Maar er komen ook bedrijven vergaderen en er vinden bruiloften, feestjes, theateroptredens en zelfs uitvaarten plaats. Het restaurant is een toonbeeld van duurzaamheid qua water en energie. Alles gebeurt onder de inspirerende leiding van eigenaar Robert-Jan Vermeulen, die het project op deze locatie na een prijsvraag van de gemeente in 2018 mocht starten. Hij lijkt onvermoeibaar. ‘Als je werk leuk is, is er niets leuker dan werken.’ Vermeulen heeft zijn sporen verdiend bij zowel commerciële bedrijven zoals KPN en Joop van den Ende Theaterproducties als bij liefdadigheidsorganisaties zoals Cliniclowns. ‘Wij laten hier zien dat je met een sociaal project hoge kwaliteit kunt leveren. Door het succes van restaurant Greens kan de stichting Tuinen van Greens blijven bestaan. Andere sociale horecaconcepten blijven vaak afhankelijk van subsidie en redden het niet omdat ze horeca als dagbesteding inzetten. Maar horeca is hollen of stilstaan; daar moeten gewoon professionals staan.’

Avontuur

Welzijn staat altijd voorop. Vermeulen vindt niet dat mensen afstand hebben tot de arbeidsmarkt, maar dat de arbeidsmarkt en drukke 24-uurseconomie afstand heeft tot de mensen. Iedereen zou moeten doen waar hij blij van wordt, ook al geeft het misschien even onzekerheid. Zelf ging hij tien jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen op wereldreis, ook al sputterden zijn werkgever en Leerplicht tegen. ‘Als je het echt gaat doen is het opeens toch bespreekbaar. De reis heeft onze levensvisie enorm verbreed. Je leert relativeren als je ziet hoe arm anderen het hebben en je ontdekt dat er veel meer is dan je gangetje van werk of school naar huis en terug.’ Deelnemer Yvette, nu 60 jaar, kiest ook voor avontuur. ‘Mijn man en ik verhuizen binnenkort naar Friesland. Daar ga ik met alle kennis die ik hier heb opgedaan een moestuin aanleggen. Maar wel in verhoogde bakken voor als ik ouder ben!’ Tanya van der Spek Op de foto van Olivier van der Spek: Mijke van Waesberge en Robert-Jan Vermeulen in de moestuin met op de achtergrond het restaurant. Greensinthepark.nl